Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spojené štáty zaplavila hororová droga: Toľko mŕtvych ako nikdy predtým!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojeným štátom sa nedarí dostať nadbytok drog v krajine pod kontrolu, opäť boli hlásené nové rekordné počty úmrtí. Veľký podiel na nich má nová droga fentanyl. V roku 2021 bolo zaregistrovaných takmer 108 000 úmrtí súvisiacich s drogami, čo je o 15 percent viac ako v predchádzajúcom roku. V priebehu dvoch rokov sa ich počet zvýšil približne o 50 percent!

Pre porovnanie v tom istom roku zomrelo na koronavírus v USA okolo 462 000 ľudí. Podľa údajov je rastúci podiel úmrtí spôsobený predávkovaním opioidmi, ako je fentanyl (71 000 úmrtí) a pervitín (33 000 úmrtí). Podľa odborníkov sa rôzne drogy často miešajú a potom sa predávajú ako "Speedballs" alebo "Goofballs", píše New York Times

Spojené štáty zaplavila hororová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V niektorých prípadoch môže byť fentanyl začlenený aj do falošných tabliet. Ak spotrebiteľ o prítomnosti drogy nevie, ľahko môže dôjsť k smrteľnému predávkovaniu. Pôvodne vyvinutý na liečbu chronickej bolesti, fentanyl vo forme prášku sa ľahko mieša do tabliet. Šéfka zdravotníckeho úradu v Oregone tiež povedala, že jasným rozdielom oproti minulému roku je všadeprítomnosť fentanylu. Napríklad mnohí študenti sa uchýlili k falošným tabletkám obsahujúcim fentanyl, aby prekonali úzkosť.

Spojené štáty zaplavila hororová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti poukazujú na to, že pandémia koronavírusu obzvlášť tvrdo zasiahla aj závislých. Faktom však je, že počet úmrtí súvisiacich s drogami explodoval už pred objavením sa koronavírusu. Ďalším problémom je, že na kliniky je prijatých len niekoľko ľudí, ktorí potrebujú liečbu pre zneužívanie drog. Podľa prieskumov by takéto miesto v roku 2020 potrebovalo 41 miliónov ľudí, dostalo ho len 2,7 milióna.

Viac o téme: DrogyFentanyl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu