Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruskú inváziu na Ukrajine povedie nový generál, jeho meno je spájané s brutalitou v Sýrii

Vladimír Putin a Alexander Dvornikov Zobraziť galériu (2)
Vladimír Putin a Alexander Dvornikov (Zdroj: TASR/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool)

MOSKVA - Po neúspechoch ruskej invázie na Ukrajinu vymenoval Kremeľ nového ukrajinského vojnového veliteľa. Rusko sa obrátilo na generála Alexandra Dvornikova (60), jedného z najskúsenejších vojenských dôstojníkov. Podľa amerických predstaviteľov ide o generála, ktorý sa už prejavil brutalitou voči civilistom v Sýrii a na iných vojnových frontoch.

Dvornikov sa narodil 22. augusta 1960. Je opisovaný ako generál starej školy, inak povedané nacionalista do špiku kostí. Na svoju osobu upozornil od septembra 2015 do júna 2016, keď v Sýrii pôsobil ako prvý veliteľ ruského kontingentu, uvádza Time. Dokázal rýchlo obsadiť letisko v Hminíne, odkiaľ podnikali ruské bombardéry nálety na mestá v provincii Idlib av Aleppe. Podieľal sa aj na dvoch významných operáciách, a to oslobodzovanie Aleppa a Palmýru.

"Tento konkrétny veliteľ má mnoho skúseností s ruskými operáciami v Sýrii. Očakávame preto, že sa celkové velenie a riadenie zlepší," povedal BBC činiteľ k osobe novo menovaného veliteľa ruských inváznych síl, generála Dvornikova. "Koordinácia medzi rôznymi veliteľstvami bola naozaj nedostačujúca," dodal.

Aleppo a Palmýr

Prvá fáza oslobodzovania Aleppa prebehla medzi októbrom a decembrom 2015 a vyvrcholila oslobodením Chán Tumánu. Podieľala sa na nej sýrska 4. mechanizovaná divízia spolu s libanonským šiitskym Hizballáhom, irackou odnožou Hizballáhu, šiitskou brigádou abú Fadíla Abbása a iránskymi dobrovoľníkmi napojenými na iránske revolučné gardy. Vo februári 2016 začal ďalší postup na Aleppo (Halab), pri ktorom sa podarilo zabezpečiť Chanásir. Za angažmán v Sýrii, kde zabránil pádu Asadovho režimu, bol Dvornikov 17. marca 2016 vyznamenaný Rádom Hrdiny Ruskej federácie.

V marci 2016 viedol Dvornikov operáciu, pri ktorej bola 27. marca 2016 oslobodená antická Palmýra. Išlo o ťažkú akciu v púšti proti tvrdo sa brániacim radikálom z Islamského štátu. Britský expert Mark Galeotti povedal, že Dvornikov vtedy ukázal, že mu "ide o splnenie misie, a keď je potrebné za jej splnením ísť tvrdo, urobí to". Dvornikov koordinoval letecké útoky a pôsobenie Vangerovej skupiny v Sýrii. Pri oslobodzovaní Palýmry spolupracoval so žoldniermi z ruskej Vagnerovej skupiny aj s dnešnou sýrskou 25. divíziou špeciálnych síl známou ako Tiger Force vedenou generálmajorom Suhailom Hasanom.

Hasan a Tiger Force potom viedli v lete ďalšiu časť operácie s cieľom oslobodiť Aleppo, pri ktorej bolo mesto zničené a útok si vyžiadal veľké utrpenie domáceho obyvateľstva. Bombardované boli aj nemocnice. Denník The Washington Post ale upozornil, že nie je jasné, či mal s týmito náletmi Dvornikov niečo spoločné. V tom čase už velil ruskému Južnému vojenskému okruhu. Ten susedí s Doneckou oblasťou. Rusko tam navyše podporovalo doneckých a luhanských separatistov. Tým pomáhali aj vagnerovci, s ktorými Dvornikov spolupracoval už v Sýrii.

Až na vrchol

Dvornikov začínal v roku 1982 ako veliteľ čaty. Od konca deväťdesiatych rokov bol nasadený v druhej vojne v Čečensku. Absolvoval Frunzeho vojenskú akadémiu a v rokoch 1992 až 1994 velil 154. práporu 6. motostreleckej brigády pôsobiacej na západe Ruska. Od roku 1995 pôsobil vo velení 248. motostreleckého pluku 10. divízie, a potom viedol prvý pluk 2. Tamanskej motostreleckej divízie. V rokoch 2000 až 2003 bol náčelníkom štábu, a potom aj veliteľom 19. motostreleckej divízie pôsobiacej na Severnom Kaukaze a zapojenej do druhej vojny v Čečensku.

Ruský prezident a najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl Vladimir Putin (vľavo), ruský minister obrany Sergej Šojgu (druhý zľava),  veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov (druhý sprava) a hlavný veliteľ južného vojenského okruhu Alexander Dvornikov (vpravo) sledujú cvičenie ruskej Čiernomorskej a Severnej flotily v oblasti Čierneho mora.
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident a najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl Vladimir Putin (vľavo), ruský minister obrany Sergej Šojgu (druhý zľava), veliteľ ruského námorníctva Nikolaj Jevmenov (druhý sprava) a hlavný veliteľ južného vojenského okruhu Alexander Dvornikov (vpravo) sledujú cvičenie ruskej Čiernomorskej a Severnej flotily v oblasti Čierneho mora.  (Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool)

Od roku 2005 pôsobil ako vysoký veliteľ na Sibíri a Ďalekom Východe. Podľa experta Marka Galeottiho, ktorý sa venuje ruským ozbrojeným silám, by mal časom nahradiť náčelníka štábu Valerija Gerasimova. V októbri 2019 absolvoval kurzy pre vyšších veliteľov na Vojenskej akadémii generálneho štábu. Od polovice marca 2019 je na sankčnom zozname EÚ kvôli incidentu v Kerčskom prielive z novembra 2018.

USA hovoria o brutálnom generálovi

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že "žiadne vymenovanie nového generála nemôže vymazať skutočnosť, že Rusko už na Ukrajine čelilo strategickému zlyhaniu". Sullivan opísal generála, že má záznam o brutalite voči civilistom v Sýrii a povedal, že "v tomto divadle môžeme očakávať niečo podobné". Zdôraznil, že stratégia USA zostáva rovnaká, a to poskytovanie vojenskej a logistickej podpory Ukrajine.

Viac o téme: GenerálRuskoSýriaUkrajina v krízeVojna na UkrajineAlexander Dvornikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu