Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Varovanie pred vstupom do NATO: Rusko má presúvať raketové systémy k hraniciam s Fínskom!

Rusko má presúvať vojenskú techniku k fínskym hraniciam Zobraziť galériu (2)
Rusko má presúvať vojenskú techniku k fínskym hraniciam (Zdroj: YouTube/Breaking News USA)

MOSKVA - Podľa videa na sociálnej sieti sa majú ruskí vojaci nachádzať na ceste k hraniciam s Fínskom s ťažkými zbraňami. Mali by tam byť dokonca dva raketové systémy. Pravdepodobne ide o varovanie Ruska fínskej vláde.

Ruské sily údajne začali zhromažďovať ťažkú ​​vojenskú techniku ​​pri meste Vyborg v Leningradskej oblasti. Neoverené video zachytáva, ako ruská armáda presúva vojnové vybavenie vrátane dvoch mobilných raketových systémov K-300 Bastion smerom k fínskej hranici.

Na záberoch je vidieť, ako vojenský konvoj prechádza okolo dopravnej značky s nápisom Helsinki. Predpokladá sa, že raketový systém na videu je pobrežné obranné zariadenie, ktoré je schopné zničiť čokoľvek od bežných lodí až po lietadlové lode. Podľa Daily Mail zábery vznikli len niekoľko hodín po tom, čo Kremeľ varoval fínsku vládu pred vstupom do NATO.

Na výhody členstva v NATO poukázala v nedeľu fínska premiérka Sanna Marinová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Suomi. Bez toho, aby sa vyslovila za alebo proti žiadosti o členstvo, Marinová dala jasne najavo, že neexistuje žiadne iné bezpečnostné riešenie rovnocenné členstvu vo vojenskej aliancii. „Článok 5 NATO ponúka komplexnú bezpečnosť. NATO má aj spoločné cvičenia a spoločnú obrannú politiku,“ povedala premiérka. Neexistuje systém, ktorý by ponúkal rovnaké bezpečnostné záruky ako NATO.

Väčšina Fínov vníma Rusko ako vojenskú hrozbu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na možné členstvo v NATO reagoval poznámkou: „Toto nie je aliancia, ktorá zabezpečuje mier a stabilitu; a ďalšie rozširovanie aliancie samozrejme neprinesie na európskom kontinente žiadnu dodatočnú bezpečnosť.“

Rusko má presúvať vojenskú techniku k fínskym hraniciam.
Zobraziť galériu (2)
Rusko má presúvať vojenskú techniku k fínskym hraniciam.  (Zdroj: YouTube/Breaking News USA)

Varovanie z Ruska a jeho invázia na Ukrajinu vystrašila fínske obyvateľstvo. Prieskum, ktorý v utorok zverejnilo fínske ekonomické a politické fórum EVA, ukazuje, že prevažná väčšina Fínov vníma svojho východného suseda ako hrozbu: 84 percent opýtaných označilo Rusko za významnú vojenskú hrozbu, čo predstavuje nárast o 25 percentuálnych bodov za jeden rok. Len šesť percent uviedlo, že v Rusku nevidí žiadnu hrozbu.

O niekoľko týždňov sa Fínsko rozhodne, či vstúpi do NATO

Jedna osoba, ktorá je stále úplne pokojná, je bývalý fínsky premiér Alexander Stubb: 54-ročný muž neverí, že by jeho krajina mohla byť napadnutá Ruskom počas možného prístupového procesu. "Nebojím sa toho," povedal Stubb pre talianske noviny La Repubblica. „Existujú malé pokusy o zastrašovanie. Ale Fínov ešte viac presviedčajú o vstupe do NATO.“
 

Viac o téme: Vojenská technikaRuskoNATOFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu