Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ rozširuje sankčný zoznam: Sú tam Putinove dcéry! Pridali aj ďalších ruských oligarchov

Zobraziť galériu (2)

MOSKVA/LONDÝN/BRUSEL - Európska únia dnes zaradila na sankčný zoznam dve dcéry ruského prezidenta Vladimíra Putina či niekoľko oligarchov blízkych Kremľu.

Figuruje medzi nimi napríklad Oleg Deripaska, ktorý má podiely vo veľkých energetických či stavebných firmách vrátane spoločnosti Strabag, ktorá sa podieľa na stavbe nového úseku pražského metra. Zmrazenie majetku aj zákaz ciest do EÚ sa týka aj stavebného magnáta Arkadija Rotenberga či šéfa najväčšej ruskej banky Sberbank Germana Grefa. Mená EÚ zverejnila vo svojom oficiálnom vestníku.

Premiér Heger navštívil zdevastovanú Buču... šokujúci POHĽAD! Bol som hlboko otrasený (Zdroj: Úrad vlády SR)

Putinove dcéry bude sankciovať aj britská vláda. Ide o koordinovanú akciu so Spojenými štátmi. Britská vláda v tlačovom vyhlásení vydanom ministerstvom zahraničných vecí oznámila, že sa zamerala na "okázalý životný štýl ľudí z úzkeho okruhu Kremľa", pričom na uvedenú trojicu zaviedla cestovné zákazy a zmrazila im majetok. Podľa britskej vlády je teraz vďaka koordinovaným britským a medzinárodným sankciám z posledných týždňov zmrazený "vojnový fond" Putina vo výške viac ako 275 miliárd libier.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Vláda dodala, že Rusko smeruje k najhlbšej recesii od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991, pričom sankcie nepriaznivo postihujú jeho schopnosť viesť vojnu na Ukrajine, píše stránka BBC.

Celkom sa zoznam potrestaných rozšíri o 217 ľudí, z ktorých 179 tvoria zástupcovia samozvaných vlád a parlamentov separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sankčnú listinu pribudne aj 18 firiem či inštitúcií spojených s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Špeciálna pracovná skupina zaistila takmer 30 miliárd eur ruských aktív

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že jej novej pracovnej skupine pre "zmrazenie a konfiškáciu" sa doteraz podarilo zmraziť aktíva ruských a bieloruských oligarchov a subjektov na území EÚ v hodnote takmer 30 miliárd eur. Informuje o tom spravodajca TASR. Pracovná skupina pre "zmrazenie a konfiškáciu" bola zriadená v marci s cieľom zabezpečiť koordináciu na úrovni EÚ pri uplatňovaní sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom uvedeným na sankčnom zozname.

Členovia skupiny sa pravidelne stretávajú s cieľom zabezpečiť lepšiu koordináciu presadzovania sankcií EÚ voči ruským a bieloruským jednotlivcom a spoločnostiam. Počas tohtotýždňového stretnutia sa k pracovnej skupine pripojili aj predstavitelia podobnej americkej skupiny s názvom KleptoCapture Task Force a amerického ministerstva spravodlivosti i zástupcovia ukrajinských justičných orgánov.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti povedal, že vo svetle zverstiev spáchaných ruskou armádou na Ukrajine je naliehavejšie ako kedykoľvek predtým posilniť spoluprácu v rámci EÚ, ako aj s medzinárodnými partnermi vrátane USA a Ukrajiny.

"Musíme zintenzívniť naše úsilie o zastavenie financovania vojnovej mašinérie Kremľa. Iba prijatie sankcií nestačí. Je tiež dôležité sledovať a presadzovať politiku sankcií v praxi. Vyzývam preto všetky členské štáty EÚ, aby prijali potrebné opatrenia na presadzovanie sankcií, a tie, ktoré tak ešte neurobili, aby o tom bezodkladne informovali Európsku komisiu," uviedol Reynders v správe pre médiá.

Podľa vyjadrenia eurokomisárky pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinnessovej EK ruka v ruke s členskými štátmi pracuje na zintenzívnení podávania správ o zmrazených ruských aktívach v celej EÚ a na zdieľaní osvedčených postupov v tejto oblasti, a to aj s medzinárodnými partnermi. A komisárka potvrdila, že doteraz bol zmrazený majetok pripisovaný ruským občanom a podnikom v hodnote takmer 30 miliárd eur. Jedným z cieľov pracovnej skupiny je preskúmať prepojenia medzi majetkom patriacim osobám, na ktoré sa vzťahujú sankcie EÚ, a trestnou činnosťou. V tejto súvislosti pracovná skupina požiadala členské štáty Únie, aby sa podelili o informácie o doteraz zmrazených aktívach v ich príslušných jurisdikciách.

Táto práca podľa informácií z Bruselu prebieha a členské štáty sú zapojené do procesu zhromažďovania a výmeny informácií. Európskej komisii doteraz oznámila opatrenia prijaté na zmrazenie aktív viac ako polovica členských štátov. Podľa nimi poskytnutých údajov bol už zmrazený majetok v hodnote 29,5 miliardy eur vrátane majetku za 6,7 miliardy eur v podobe luxusných jácht, helikoptér, nehnuteľností a umeleckých diel. Okrem toho bolo zablokovaných približne 196 miliárd eur v podobe neuskutočnených finančných transakcií. Najbližšie zasadnutie pracovnej skupiny je naplánované na piatok 22. apríla 2022.

Viac o téme: DcéraVladimir PutinSergej LavrovKremeľRusko. Sergej RudskySankcie voči RuskuVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu