Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

VIDEO Heger po stretnutí so Zelenským: Silný ODKAZ ukrajinského prezidenta... Ďakujem, Slováci!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR)

KYJEV - Premiér Eduard Heger dnes navštívil Kyjev, zdevastovanú Buču a stretol sa s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom aj prezidentom Volodymyrom Zelenským. Počas jeho návštevy sa na verejnosť dostala informácia, že Slovensko darovalo protivzdušný systém S-300 Ukrajine. Západ tento krok ocenil, v Kremli sú ticho a slovenská opozícia pení.

Na návštevu Kyjeva išiel Heger spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom. Absolvovali aj stretnutie s ukrajinským prezidentom. 

VIDEO Prezident Heger sa stretol s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským

Heger po stretnutí so Zelenským: Silný ODKAZ ukrajinského prezidenta... Ďakujem, Slováci! (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Aktualizované 22:07 "Veríme, že s našou pomocou Ukrajina zvíťazí nad ruským agresorom, vyženie tohto agresora zo svojho územia a bude môcť rýchlo obnoviť svoju krajinu aj za pomoci Slovenska a ďalších krajín a bude sa môcť stať členom Európskej únie," dodal slovenský premiér.

Aktualizované 22:02 Ukrajina patrí do Európskej únie

"Chcem odkázať všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám, že sme veľmi vďační, že bojujete aj za nás a za naše hodnoty. Bojujete za slobodu a demokraciu, ktorú aj my vyznávame. Aj my sme žili dlhé roky v režime pod Sovietskym zväzom a o to viac si vážime slobodu, ktorú dnes máme a za ktorú vy dnes bojujete," uviedol Heger po boku ukrajinského prezidenta. Eduard Heger ďalej vyhlásil, že Ukrajina má právo získať štatút kandidátskej krajiny.

Aktualizované 21:53 Zelenskyj zverejnil odkaz Slovákom. Na sociálnej sieti ho uverejnil premiér Heger. 

Aktualizované 21:41 "Slovensko podporuje Ukrajinu nielen slovami, ale aj skutočnými krokmi. Ďakujem premiérovi Eduardovi Hegerovi a celému slovenskému ľudu za potrebnú vojenskú pomoc, ako aj srdečné privítanie našich ľudí," napísal k videu Zelenskyj.

Aktualizované 21:30 Predseda vlády Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom, ktorý mu poďakoval za slovenskú pomoc. "Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa mi pri stretnutí poďakoval za našu pomoc a za poskytnutie EÚ perspektívy, ktorá im dáva silu bojovať," napísal slovenský premiér na sociálnej sieti Instagram.

VIDEO Heger po stretnutí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Podľa Šmyhaľa stretnutiu dominovala téma koordinovaných krokov s cieľom zvýšiť sankcie voči Rusku. "Je potrebné pripraviť Rusko o možnosť prispôsobiť sa a upraviť dodávky sankcionovaného tovaru cez iné krajiny. Rokovali sme aj o humanitárnej pomoci a podpore Ukrajiny na jej ceste k vstupu do EÚ," uviedol Šmyhaľ na Telegrame po rokovaní s predsedom vlády SR. "Predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, vysokému predstaviteľovi EÚ Josepovi Borrellovi a predsedovi slovenskej vlády Eduardovi Hegerovi sme ukázali zverstvá páchané ruskou armádou na ukrajinských civilistoch," uviedol Šmyhaľ na Telegrame a dodal, že Ukrajinci tieto zločiny Rusku nikdy neodpustia.

Aktualizované 20:28 Šéfka EK Ursula von der Leyenová sľúbila ukrajinskému prezidentovi Zelenskému rýchlejší začiatok rokovaní o členstve Ukrajiny v Európskej únii, informovala agentúra Reuters. Von der Leyenová dala Zelenskému pri osobnom stretnutí v Kyjeve dotazník, ktorý sa má pre EÚ stať východiskovým bodom pri rozhodovaní o potenciálnom členstve Ukrajiny.

VIDEO Heger po stretnutí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Adam Schreck)

"Sformovanie tohto názoru (na začatie rokovaní o členstve EÚ) nebude, ako obvykle záležitosťou rokov, ale domnievam sa, že niekoľkých týždňov," povedala šéfka EK. Zelenskyj prisľúbil, že dotazník bude vyplnený o týždeň. Von der Leyenová zdôraznila sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu. "Rusko padne do ekonomického, finančného a technologického úpadku, zatiaľ čo Ukrajina smeruje k európskej budúcnosti, tak to vnímam," uviedla predsedníčka eurokomisie.

Premiér Heger navštívil zdevastovanú Buču... šokujúci POHĽAD! Bol som hlboko otrasený (Zdroj: Úrad vlády SR)

VIDEO Heger po stretnutí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Adam Schreck)

Aktualizované 19:52 Heger sa stretol so Zelenským. "Ďakujem, Slováci, odkázal prezident Volodymyr Zelenskyj," napísal Heger.

 

🇸🇰🤝🇺🇦 Ďakujem Slováci, odkázal prezident Volodymyr Zelenský.

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, April 8, 2022

Aktualizované 19:50 Návšteva Hegera na Ukrajine bola vnímaná kontroverzne, keďže prvú ponuku poľského premiéra odmietol. Dôvodom bolo, že bezpečnostné zložky mu cestu neodporúčali. Tentokrát tomu však už nič neprekážalo. Počas návštevy bola medializovaná informácia, že Slovensko darovalo systém S-300 Ukrajine.

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Podľa bezpečnostného analytika Vladimíra Bednára to netreba vnímať ako ohrozenie slovenskej bezpečnosti. Český analytik Andor Šándor poukázal aj na politické hľadisko. "Neviem, do akej miery sa tým snaží váš premiér vylepšiť obrázok z prvej odmietnutej cesty do Kyjeva. Evidentne tam teraz nechcel prísť s prázdnymi rukami," zdôraznil Šándor. 

Slovensko darovalo S-300 Ukrajine

Počas Hegerovej návštevy bola medializovaná informácia, že Slovenská republika darovala systém protivzdušnej obrany Ukrajine. Ministerstvo obrany doteraz informovalo len o jej presune na východné Slovensko. Ako prvý to potvrdil premiér Heger, neskôr to potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď. O systéme S-300 sa hovorí už týždne. Naď niekoľkokrát uviedol, že SR nebude nič darovať, pokiaľ nedostane adekvátnu náhradu. 

Systém nahradí Patriot

Prvoradá je bezpečnosť Slovenska a slovenský vzdušný priestor nesmie ostať bez ochrany. "Samozrejme, v prvom rade myslíme na bezpečnosť Slovenska a našich obyvateľov, preto sme tento krok spravili až v momente, kedy sme mali za systém S-300 potvrdenú adekvátnu náhradu, presne tak, ako sme to avizovali. Pôjde už o štvrtú batériu jedného z najmodernejších systémov protivzdušnej obranyPatriot od našich spojencov, ktorými tak bude pokryté územie SR," priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Naď potvrdil, že Slovensko darovalo S-300 Ukrajine, nahradiť ich má jeden z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany Patriot (Zdroj: MO SR)

V priebehu niekoľkých dní by tak malo Slovensko dostať jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom, ktorú u nás umiestnia Spojené štáty. Potvrdil to aj americký minister obrany Lloyd Austin. Austin vo vyhlásení spresnil, že systém na Slovensko príde v najbližších dňoch.

"Na môj pokyn a na žiadosť Slovenska európske velenie (armády) USA premiestni na Slovensko jeden raketový systém Patriot spolu s obslužným personálom. Očakávame, že táto batéria a jej posádka prídu v najbližších dňoch. Dĺžka ich nasadenia zatiaľ nie je pevne stanovená, pretože stále konzultujeme s vládou SR trvalejšie riešenia protivzdušnej obrany," uviedol Austin vo vyhlásení zverejnenom na stránke Pentagónu.

Oceňujem štedrosť slovenskej vlády

Šéf amerického silového rezortu zároveň ocenil "štedrosť slovenskej vlády" pri poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Podľa Austina je to "silný dôkaz toho, ako odhodlaní sú susedia Ukrajiny pomôcť Ukrajincom brániť sa proti nevyprovokovanej ruskej invázii". Minister ocenil Slovensko aj za "mimoriadne úsilie" v oblasti humanitárnej pomoci a taktiež za prijatie tisícov ukrajinských utečencov.

VIDEO Heger po stretnutí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Pentagónu sa rozmiestnenie systému Patriot na Slovensku "dokonale zhoduje" s predchádzajúcim úsilím USA posilniť obranné spôsobilosti Severoatlantickej aliancie (NATO). Raketový systém podľa Washingtonu dopĺňa mnohonárodnú bojovú skupinu NATO na východnom Slovensku, ktorej súčasťou sú prvky protivzdušnej obrany z Nemecka a Holandska.

"Ešte raz ďakujem vláde Slovenska za ochotu pomôcť Ukrajine v pokrytí jej potrieb protivzdušnej obrany na veľké vzdialenosti. Toto je len ďalší príklad sily našej Aliancie a toho, ako kroky (ruského) prezidenta Putina viedli k  posilneniu NATO, o ktorom tvrdil, že sa mu snaží zabrániť," uviedol Lloyd Austin. Podľa neho sú aktuálne kroky USA určené na odvrátenie prípadnej ruskej agresie a na upokojenie spojencov v regióne.

Viac o téme: StretnutieUkrajinaEduard HegerVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu