Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bezpečnostný analytik o systéme S-300: Premiér Heger asi nechcel prísť s prázdnymi rukami!

Holandské rakety Patriot
Holandské rakety Patriot (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Systémy protivzdušnej obrany Patriot a S-300 by mohli fungovať aj vedľa seba. Uviedol to bezpečnostný poradca a generál v zálohe z Česka Andor Šándor. Tvrdí, že každý z nich má svoje silnejšie a slabšie stránky. Systém Patriot však podľa neho z pohľadu rakiet poskytuje Slovensku adekvátnu náhradu.

Zdôraznil, že protivzdušná obrana je tvorená nielen raketovými systémami, ale aj vojenským letectvom. "V prípade Slovenska a biednej prevádzkyschopnosti stíhačiek MiG-29 nemožno vôbec hovoriť o tom, že by bola slovenská protivzdušná obrana veľmi kvalitná," povedal.

Premiér Heger potvrdil, že Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine: Neznamená to, že sme vo vojne (Zdroj: Úrad vlády SR)

Heger asi nechcel prísť s prázdnymi rukami

Jej jednotlivé celky nemožno podľa neho vytrhávať z celého systému. "Musí byť ucelený na to, aby splnil ochranu protivzdušnej obrany celého štátu," dodal.

Poukázal aj na politické hľadisko darovania systému S-300 Slovenskom Ukrajine. "Neviem, do akej miery sa tým snaží váš premiér vylepšiť obrázok z prvej odmietnutej cesty do Kyjeva. Evidentne tam teraz nechcel prísť s prázdnymi rukami," zdôraznil Šándor.

Naď potvrdil, že Slovensko darovalo S-300 Ukrajine, nahradiť ich má jeden z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany Patriot (Zdroj: MO SR)

Je zásadne proti tomu, aby sa takéto veci komunikovali verejne. "Vytvárame síce primerané odstrašenie pre Rusko, ale hovoríme im, čo všetko ukrajinská strana má. Potom môžu lepšie kalkulovať, s akým odporom môžu počítať," podotkol.

Darovanie systému S-300 by nemalo mať podľa neho zásadný vplyv na schopnosť ochrániť ukrajinský vzdušný priestor. "Ale nie je to zanedbateľná vec," tvrdí. Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.

Viac o téme: RaketyRuskoSlovenskoAndor ŠándorPatriotVojna na UkrajineS-300Vzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu