Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko stiahlo z okolia Kyjeva dve tretiny vojakov: Presúva ich do Bieloruska

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

WASHINGTON - Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska. Zvyšok ruských vojakov ostáva na svojich pozíciách mimo ukrajinského hlavného mesta. V pondelok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany, ktorý si želal ostať v anonymite. Informovali o tom agentúra DPA a britská televízia Sky News.

Predstaviteľ Pentagónu sa domnieva, že Moskva stiahla svoje jednotky za účelom ich preskupenia a doplnenia zásob, aby sa neskôr vrátili do bojov na Ukrajine. Udalosti v meste Buča, v ktorom po odchode ruských vojakov našli Ukrajinci zabitých civilistov, označil americký predstaviteľ za "ohavné". Pripomenul, že Spojené štáty už predtým upozorňovali na ruskú brutalitu počas tejto invázie. Dodal, že americká vláda má dôkazy o tom, že Rusko pácha na Ukrajine vojnové zločiny, a udalosti v Buči to len potvrdzujú.

39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov (Zdroj: Profimedia)

Americký prezident Joe Biden v pondelok označil svojho ruského náprotivka Vladimira Putina za vojnového zločinca, ktorý by sa za svoje činy mal zodpovedať pred súdom.

Pentagón nedokáže nezávisle overiť tvrdenia o zverstvách v Buči

Americká armáda nedokáže nezávisle overiť tvrdenia ukrajinských činiteľov o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča, ale nemá ani dôvod ich spochybňovať, povedal v pondelok predstaviteľ ministerstva obrany USA pod podmienkou anonymity. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vidíme rovnaké zábery ako vy. Nemáme žiaden dôvod vyvracať tvrdenia Ukrajiny o týchto zverstvách," povedal predstaviteľ amerického rezortu obrany. "Pentagón nedokáže (tieto obvinenia) nezávisle a samostatne potvrdiť, ale tiež nie sme v pozícii, aby sme tieto tvrdenia vyvrátili," dodal. Ukrajinské úrady uviedli, že po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek z Kyjevskej oblasti našli na rôznych miestach mŕtve telá 410 civilistov. Mnohí z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia.

Kremeľ v pondelok kategoricky odmietol obvinenia z toho, že ruské sily sú zodpovedné za zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom spochybnil pravosť záberov, ktoré zachytávajú telá civilistov ležiace na uliciach. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Viac o téme: VojaciVojnaRuskoUSAUkrajinaPentagón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu