Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Donbase, varuje Ukrajina

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

KYJEV - Ruské sily pripravujú rozsiahly útok v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V pondelok to na Telegrame uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ktorý vyzval na hromadnú evakuáciu miestneho obyvateľstva. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pozorujeme, že vybavenie prichádza z rozličných smerov, privážajú vojakov, palivo," uviedol Hajdaj vo videu. "Vychádzame z toho, že sa pripravujú na veľký (vojenský) prielom," dodal. Gubernátor Luhanskej oblasti vyzval tamojších obyvateľov, aby čo najskôr odišli. "Prosím, nečakajte na to, kým vám zbombardujú domy," povedal v ďalšom videu. "Neváhajte," vyzval ľudí. V pondelok bolo podľa jeho slov z danej oblasti evakuovaných 1000 osôb.

39. deň vojny na Ukrajine: V Kyjevskej oblasti sa našlo 410 mŕtvych civilistov (Zdroj: Profimedia)

Vysokopostavený predstaviteľ amerického Pentagónu v pondelok povedal, že Rusko doposiaľ stiahlo z okolia Kyjeva asi dve tretiny svojich vojakov dislokovaných v tejto oblasti a presúva ich do Bieloruska s tým, že odtiaľ majú byť nasadení do iných oblastí Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok takisto uviedlo, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na východe s cieľom obsadiť mesto Charkov a obkľúčiť tak silne opevnené pozície ukrajinských síl na frontovej línii v Donbase, napísala agentúra Reuters.

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk na brífingu bez uvedenia dôkazov povedal, že Rusko útočí na mestá Rubižne a Popasna v Luhanskej oblasti, aby si tak pripravilo cestu na útok na mesto Severodoneck a taktiež zhromažďuje svoje sily s cieľom dobyť obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu Ukrajiny. Motuzjanyk dodal, že Moskva zhromažďuje zásoby paliva a munície v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou a pripravuje tiež zdravotnícke zariadenia pre prípadný veľký počet zranených vojakov.

Viac o téme: VojnaVarovanieútok RuskoUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu