Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruské vojnové lode mieria do Iónskeho mora: Čo sa deje v Stredozemnom mori?

Krížnik Varyag a torpédoborec Tributs operujú v Stredozemnom mori. Ilustračné foto
Krížnik Varyag a torpédoborec Tributs operujú v Stredozemnom mori. Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Napätie v Stredozemnom mori zostáva veľmi vysoké. Vojenské lode Rusov sledujú flotily NATO a smerujú ku kalábrijskému pobrežiu Iónskeho mora. Minimálne dva mesiace sa krížnik Varyag a torpédoborec Tributs snažili v rámci širšej vojnovej stratégie Kremľa udržať pod tlakom tri západné lietadlové lode Truman, De Gaulle a Cavour. Odborníci analyzujú pohyby flotily a skúmajú stratégie.

Ruské lode sa nemôžu dostať do Čierneho mora, pretože Turecko zakázalo vojnovým lodiam preplávať Bospor, ale zostávajú v Stredozemnom mori, čím je úroveň pozornosti NATO veľmi vysoká. Po zastavení pri pobreží Sýrie (spojenec Moskvy) sa do Iónskeho mora vrátili krížnik Varyag a torpédoborec Tributs, nasledovaný krížnikom Maršal Ustinov, torpédoborcom Kulikov a fregatou Kasatanov.

Čo sa stalo

O pohybe informovala webová stránka Covert Shores, jedna z najspoľahlivejších, pokiaľ ide o vojenské záležitosti. Okrem toho bolo hlásené vynorenie sa ponorky triedy Kilo vyfotografovanej pri pobreží Cypru. Viac ojedinelá ako vzácna udalosť, pravdepodobne kvôli technickým problémom. 

Najmenej tri z týchto ponoriek sa v súčasnosti plavia po Stredozemnom mori. Rovnako ako fregaty a torpédoborce majú k dispozícii riadené strely Kalibr, ktoré môžu zasiahnuť Ukrajinu, ak sa vypustia priamo z Iónskeho mora. Vlajkové lode majú na druhej strane ešte výkonnejšie zbrane. Rakety schopné zničiť lietadlové lode.

Viac o téme: RuskoVojenské lodeStredozemné moreTorpédoborec TributsKrížnik Varyag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu