Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozivé odhalenie o smrti miliardára Kellnera: Haváriu vrtuľníka prežil! Zomrieť mal až...

Kellner mal prežiť haváriu vrtuľníka. Zobraziť galériu (3)
Kellner mal prežiť haváriu vrtuľníka. (Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP, PPF, NTSB)

ANCHORAGE - Český miliardár Petr Kellner zrejme prežil minuloročnú haváriu vrtuľníka v horách na Aljaške, zomrel však počas čakania na prílet záchranárov, ktorý trval príliš dlho kvôli zlyhaniam firmy, ktorá stroj prevádzkovala, píše sa podľa denníka Anchorage Daily News v novej žalobe podanej jediným preživším nehody, Čechom Davidom Horváthom.

Podľa ďalšej žaloby potom po nehode krátko zostal nažive aj horský vodca Gregory Harms. Súdne dokumenty však neuvádzajú, ako dlho mohli byť Kellner s Harmsom nažive, aká bola príčina ich úmrtia a či mohli byť zachránení v prípade rýchlejšej reakcie.

Kellner a ostatní sa na Aljaške venovali heliskiingu, pri ktorom účastníkov vysadí helikoptéra na hrebeni či vrcholku hory a oni potom schádzajú na lyžiach či na snouborde dole, kde ich helikoptéra zase vyzdvihne. Vrtuľník s Kellnerom, dvoma ďalšími klientmi a dvoma horskými vodcami vlani v marci havaroval blízko ľadovca Knik krátko po tom, čo manévroval nad hrebeňom. Stroj sa následne zviezol asi 150 metrov po svahu, kde zostal ležať. Nehodu prežil iba Horváth, ktorého z vraku dostali záchranári až asi šesť hodín po nehode, v oblasti pritom panovali teploty hlboko pod nulou. 

Hrozivé odhalenie o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP)

Horváth teraz žaluje firmu Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala. Tvrdí, že reagovala na nehodu príliš neskoro; medzi posledným obdržaným signálom od helikoptéry a upozornením záchranárov na mimoriadnu situáciu totiž uplynuli asi dve a pol hodiny. Horváthova americká právnička Tracey Knutsonová v žalobe opisuje, čím si musel český snoubordista a Kellnerov fotograf prejsť. "Bol uväznený v pokrčenej helikoptére, ktorá bola plná snehu, leteckého paliva a krvi," píše sa v dokumente.

Hrozivé odhalenie o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/Greg Harms)

Horváth po nehode strávil týždeň v jednej z aljašských nemocníc, podľa ktorej bol štyri dni v kritickom stave. Mal zlomené rebrá a vykĺbené obe kolená, ktoré mu museli lekári operovať. Utrpel tiež omrzliny na rukách, kvôli ktorým mu museli amputovať niektoré prsty na pravej ruke a všetky prsty na ľavej ruke. "Okrem traumy, ktorou bolo okamžité úmrtie dvoch jeho spoločníkov a pilota, si musel prežiť aj smrť dvoch spoločníkov, ktorí čakali na záchranu," píše sa v žalobe.

Na spoločnosť Soloy Helicopters mieri aj ďalšia žaloba podaná v mene partnerky horského vodcu Harmsa a jeho dieťaťa, ktorá tvrdí, že pilot helikoptéry nemal na podobné lety dostatočné skúsenosti a prevádzková firma nemala patričný dohľad nad svojím strojom a príliš neskoro upozornila na jeho zmiznutie. Harms podľa žaloby tiež zostal po havárii ešte určitý čas nažive. Soloy Helicopters vo vyhlásení uviedla, že nemôže komentovať prebiehajúce súdne spory. Horváthovu žalobu sa však podľa oznámenia snaží vybaviť mimosúdnym vyrovnaním, ktorého detaily nechcela komentovať.

Viac o téme: SmrťPetr KellnerHavária vrtuľníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu