Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragická smrť miliardára Kellnera (†56): Sú známe detaily žaloby! Vdova ukazuje na troch vinníkov, TOTO žiada

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: PPF, SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP)

BRATISLAVA – O tom, že rodina po nebohom boháčovi Petrovi Kellnerovi podala žalobu, sa už vie. Teraz však vyšli najavo aj jej detaily. Obsahovať má tri body a namierená má byť na tri konkrétne firmy. Kellnerovici majú okrem iného žiadať aj náhradu škody.

Ako sme vás tento týždeň informovali, vdova po miliardárovi Petrovi Kellnerovi sa rozhodla podať na aljašský súd žalobu. Rodina chce dosiahnuť, aby boli vyšetrené prípadné pochybenia leteckej spoločnosti aj možných zlyhaní ďalších, ktorí sa na záchrannej akcii podieľali.

Tragická smrť miliardára Kellnera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NTSB)

Web Seznam Zprávy teraz priniesol jej detaily. Podľa nich žaloba pozostalých po najbohatšom Čechovi mieri na tri firmy - Soloy Helicopters, Triumvirate LLC a Third Edge Alaska . Tie Kellnerovi počas výletu poskytovali dopravu, ubytovanie či sprievodcovské služby.

Obžaloba má tri body, z ktorých sa dva majú týkať nedbanlivosti spomínaných firiem, ktorá vyústila až do Kellnerovej smrti a dôsledkov s ňou spätých, ako sú náklady na pohreb či psychologickú starostlivosť pre pozostalých. Podľa každého z týchto dvoch bodov by žalované spoločnosti mali zaplatiť škodu presahujúcu 100 000 dolárov. Ich presná výška však bude preukázaná až v priebehu súdneho konania. V treťom bude rodina žiada náhradu škody za ľahkovážnosť žalovaných, aj v tomto prípade bude kľúčové až súdne konanie.

Tragická smrť miliardára Kellnera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Vladimir Mlynář, PPF Group)

„Konanie prevádzkovateľov svedčí o vedomej neúcte a bezohľadnej ľahostajnosti k bezpečnosti ich cestujúcich, vrátane pána Kellnera,“ píše sa podľa portálu v obžalobe. Konanie firiem bolo podľa rodiny motivované finančným ziskom a nepriaznivé dôsledky tohto konania im boli známe.

Žalovaná trojica firiem vraj nemonitorovala danú oblasť ani stav stroja a neudržovala ani nepretržitý kontakt s pilotom a sprievodcom na palube. Problémom mal byť aj núdzový lokalizačný vysielač, ktorý sa pri náraze neaktivoval.

Súhra všetkých týchto faktorov tak mala podľa obžaloby za následok, že sa trojica firiem nedozvedela o nehode včas a nedošlo k okamžitej záchrannej operácii. V žalobe sa má tiež uvádzať, že ak by zraneným bola poskytnutá lekárska starostlivosť, mohli tak zachrániť niektorým z nich život.

Tragická smrť miliardára Kellnera
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: PPF)

Na pomoc čakal dlhé hodiny

Vrtuľník, na palube ktorého sa nachádzal aj Kellner, sa zrútil na Aljaške 27. marca 2021. Český boháč mal v pláne letecky sa vyviesť na ľadovec a z neho následne zlyžovať dolu. Podobné adrenalínové aktivity mal mať v obľube. Vo vrtuľníku nebol sám, okrem neho letelo aj ďalších päť osôb.

Spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala, žaloval už vlani jediný preživší nehody, Čech David Horváth. Z vraku ho záchranári vyslobodili až šesť hodín po tom, ako sa stroj zrútil. Ako uviedol portál adn.com, tri osoby mali pád vrtuľníka prežiť - medzi nimi mal byť aj Kellner. Preživší mali však na záchranu čakať dlho pre zlyhanie komunikačného systému. Pochybiť mala firma, ktorá stroj prevádzkovala. Kellner zrejme zomrel práve počas dlhého čakania.

Žalobu podala aj manželka horského vodcu Gregoryho Harmsa, ktorá tvrdila, že pilot vrtuľníka nemal na podobné lety dostatočné skúsenosti a spomínaná firma podľa nej nemala nad strojom dohľad a na jeho zmiznutie upozornila až príliš neskoro. Jej muž mal byť tiež, podobne ako Kellner, po nehode ešte nažive. Zomrieť mal až počas čakania. Celkovo neprežilo päť ľudí.

Viac o téme: NehodaRodinaSmrťVdovaŽalobaSúd Petr KellnerRenáta Kellnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu