Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Do vojny na Ukrajine zakročila aj príroda: Včelí roj mal zabiť troch ruských vojakov!

Ruská jednotka operujúca v okrese Oleshkovsky Zobraziť galériu (2)
Ruská jednotka operujúca v okrese Oleshkovsky (Zdroj: SITA/AP)

CHELBURDA - Už aj príroda zasiahla do vojny na Ukrajine. Prirodzeným inštinktom každého živého tvora je obrana pred nebezpečenstvom, ktoré takýto konflikt len stupňuje. Roj včiel v okrese Oleshkovsky v centrálnej časti krajiny údajne zabil troch ruských vojakov a ďalších 25 skončilo s vážnymi zraneniami v nemocnici.

Podľa ukrajinskej spravodajskej stránky Cherson News, ktorú cituje britský Daily Star, sa do boja pri obrane pred ruskou inváziou zapojil roj "čiernožltých malých šeliem". Malý, ale o to nebezpečnejší roj opustil svoj úľ pri dedine Chelburda a vletel do tábora ruských vojakov. Dôvod útoku bol nedostatok jedla. Jednotka minula všetky zásoby a prieskumníci sa snažili nájsť niečo v lese. Zatiaľ nie je jasné, o aký druh včiel išlo, no v Európe sa tie najnebezpečnejšie druhy podľa odborníkov nevyskytujú. 

Zničený a zbombardovaný Irpin neďaleko Kyjeva: Na uliciach ležia mŕtvi civilisti, ktorí sa stali obeťami ruského ostreľovania (archívne video)

Zničený a zbombardovaný Irpin neďaleko Kyjeva: Na uliciach ležia mŕtvi civilisti, ktorí sa stali obeťami ruského ostreľovania (Zdroj: profimedia.sk)

Útok včiel je už druhý prípad, kedy sa príroda postavila do cesty ruským vojakom na Ukrajine. Tých "napadli" už aj divé husi. Ruské lietadlo s vojenskou technikou zasiahlo kŕdeľ týchto operencov a následne sa zrútilo z oblohy priamo do močiara. 

Takzvané zabijacke včely, ktoré sú v našich končinách známe ako afrikanizované včely medonosné, sa vyroja v okamihu a útočia spoločne s cieľom vstreknúť jed do svojej obete hneď na niekoľkých miestach. Tento hmyz je naozaj skúsený zabijak. Pri útoku sa zameriava na hlavu, jedom napĺňa svojej obeti ústa, nosné dierky a uši, ktoré následne opuchnú. Rovnako tak útočí aj na oči. 

Do vojny na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aby mal človek šancu uniknúť náporu žihadla, musel by utiecť niekoľko stoviek metrov do bezpečia. V októbri 2014 bolo údajne 800 000 včiel zapojených do zabitia 32-ročného muža v Arizone, ktorý utrpel smrteľnú zástavu srdca.

Viac o téme: VčelyRuskoUkrajinaUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu