Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Viaceré štáty odsúdili zverstvá v Buči: Prísnejšie sankcie? Čaputová poznamenala, že je to symbolom hrôzy na Ukrajine

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

BERLÍN - Nemecko v nedeľu odsúdilo zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča a konanie ruských síl nazvalo "hrozným vojnovým zločinom". Berlín tiež vyzval na zavedenie ďalších sankcií voči Rusku. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková na sociálnej sieti Twitter označila zábery z mesta Buča severozápadne od Kyjeva zachytávajúce bezvládne telá civilistov v uliciach za "strašné". "Putinovo bezuzdné násilie zabíja nevinné rodiny a nepozná hraníc," uviedla. "Musí byť vyvodená zodpovednosť voči osobám zodpovedným za tieto vojnové zločiny", vyzvala. "Sprísnime sankcie voči Rusku a Ukrajine poskytneme ešte väčšiu podporu čo sa týka jej obrany," dodala.

Archívne video: Vyľudnené mesto Buča v Kyjevskej oblasti na Ukrajine po ruskej invázii

Vyľudnené mesto Buča v Kyjevskej oblasti na Ukrajine po ruskej invázii (Zdroj: profimedia.sk)

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck v rozhovore pre denník Bild apeloval na to, že "tieto príšerné vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané". Dodal, že spolu s partnermi EÚ sa pripravujú voči Moskve nové sankčné opatrenia. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v nedeľu v Berlíne takisto obvinil Rusko zo závažných vojnových zločinov, ktoré podľa jeho slov "svet vidí". "Snímky z Buče mnou otriasajú," dodal. "Predstavitelia Ukrajiny sú absolútne oprávnení žalovať Rusko a žiadať solidaritu a podporu od svojich priateľov a partnerov," povedal. Steinmeier uistil Ukrajinu, že môže počítať so solidaritou a podporou zo strany Nemecka.

Viaceré štáty odsúdili zverstvá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rodrigo Abd)

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk predtým Steinmeiera kritizoval za politicky blízky postoj voči Rusku. "Pre Steinmeiera postoj voči Rusku bol a zostane niečím fundamentálnym, ba až posvätným, nech sa deje čokoľvek. Žiadnu rolu pri tom nezohráva ani útočná vojna (na Ukrajine)," povedal pre noviny Der Tagesspiegel. 

Do Nemecka prišlo z Ukrajiny už viac ako 300.000 utečencov. Prezident Steinmeier sa v tejto súvislosti poďakoval vláde za "politickú, finančnú a vojenskú podporu Ukrajiny". Správy týkajúce sa možného zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda stiahla po zúrivom odpore, ktorý jej tam kládli ukrajinské sily, sa objavili v sobotu. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských jednotiek našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a pozdĺž ulíc ležali ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.  

Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine, poznamenala Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu na sociálnej sieti uviedla, že ukrajinské mesto Buča, odkiaľ po stiahnutí ruských síl prichádzajú správy o desiatkach zabitých civilistov a masových hroboch, je symbolom hrôzy na Ukrajine.

"Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vidíme obrázky útokov na civilistov. Napriek tomu aktuálne zábery z mesta Buča pri Kyjeve otrasú každým človekom. Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach, so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím," uviedla Čaputová na Facebooku. "Treba pokračovať v sprísnení sankcií, pomáhať Ukrajine, vyšetriť a potrestať všetkých vojnových zločincov," apelovala prezidentka.

 

Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vidíme obrázky útokov na...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, April 3, 2022

Heger uviedol, že barbarské vyčíňanie ruských vojakov bude tvrdo potrestané 

Predseda vlády SR Eduard Heger odsúdil v nedeľu zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča s tým, že konanie ruských vojakov na Ukrajine bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané. Heger o tom informuje na jeho sociálnej sieti. "Správy o zabíjaní a mučení civilistov a dokonca aj detí nás vracajú do apokalypsy vojny v bývalej Juhoslávii. Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané," reagoval Heger na zábery z mesta Buča severozápadne od Kyjeva, ktoré zachytávajú bezvládne telá civilistov v uliciach.

 

VOJNOVÉ ZLOČINY MUSIA BYŤ POTRESTANÉ Správy o zabíjaní a mučení civilistov a dokonca aj detí nás vracajú do apokalypsy...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, April 3, 2022

"Dnes platí prezumpcia viny. Kto sa v Kremli a v ruských ozbrojených silách aktívne nezasadzuje za ukončenie vojny, nesie minimálne morálnu vinu. Ale tí, ktorí páchajú zločiny proti ľudskosti, nesú trestnoprávnu zodpovednosť. Nezabudneme im to," zdôraznil premiér. "Nepoľavme preto v pomoci Ukrajine. Udržme si ľudskosť, majme pochopenie pre ľudí, ktorí utekajú odtiaľ pred vojnou. Ukrajinci nakoniec ruských agresorov zo svojej vlasti vyženú tak, ako ich vyhnali z okolia Kyjeva, z oslobodenej Buče, ktoré je dnes smutným pomníkom ruského barbarstva," uviedol Heger.

Zverstvá v Buči odsúdili NATO, USA aj Francúzsko

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia a Nemecko.

"Takúto brutalitu voči civilistom sme v Európe nevideli už desaťročia a je to hrozné a absolútne neprijateľné," povedal šéf NATO. Stoltenberg tiež poznamenal, že nevidí veľký optimizmus čo sa týka tvrdení Moskvy, že sťahuje svojich vojakov z okolia hlavného mesta Kyjev. "Čo sledujeme nie je odsun, ale premiestňovanie ruských vojakov," povedal. "Nemali by sme byť v istom zmysle príliš optimistickí, pretože útoky budú pokračovať a znepokojuje nás tiež možný nárast útokov," varoval. 

Viaceré štáty odsúdili zverstvá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken takisto vyjadril šok a zdesenie zo záberov z Buče, kde v uliciach ležali na ceste mŕtve telá desiatok ľudí. "Toto je realita toho, čo sa deje každý jeden deň počas pokračujúcej ruskej brutality voči Ukrajine," povedal pre CNN. 

Viaceré štáty odsúdili zverstvá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na Twitteri napísal, že ruskí predstavitelia "sa musia zodpovedať za tieto zločiny". "Stovky civilistov zbabelo zavraždených na uliciach," napísal Macron v súvislosti s "neznesiteľnými" fotografiami z Buče, ktoré svetové médiá zverejnili v sobotu.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian odsúdil "masívne zneužívanie", akého sa ruské sily v posledných týždňoch dopúšťajú na Ukrajine. Ako píše stanice Sky News, Le Drian zdôraznil, že Francúzsko bude spolupracovať s ukrajinskými predstaviteľmi a Medzinárodným trestným súdom, s cieľom dostať osoby zodpovedné za rozsiahle zničenie Buče - kde podľa Kyjeva došlo k "úmyselnému masakru" - pred súd.

Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky odsúdilo hrôzu v Buči

Vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi v meste Buča v nedeľu odsúdilo v príspevku na Twitteri aj ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a tamojší politici. Podľa rezortu diplomacie ČR ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Systematické vraždenie civilistov, ktorého sa dopúšťa unikajúca ruská armáda, je ďalším z mnohých odporných vojnových zločinov Putinovho režimu," uviedlo ministerstvo na oficiálnom účte na Twitteri.

"Česká diplomacia sa spoločne so spojencami bude zasadzovať o to, aby všetci zodpovední boli potrestaní," dodal rezort diplomacie na sociálnej sieti. "Rusko je barbarskou krajinou. Zaslúži si maximálnu možnú izoláciu," povedal bývalý vysoký predstaviteľ NATO a českej armády Petr Pavel, ktorého citoval server iDNES.cz. Podľa jeho slov sa totiž civilizované štáty snažia minimalizovať počet civilných obetí. "Barbarské režimy plánovane útočia na civilné ciele, nielen zabíjajú, ale popravujú spútaných civilistov, znásilňujú, rabujú, vypaľujú," dodal.

Scholz avizoval zavedenie nových sankcií

Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA.

"Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť," zdôraznil Scholz. "V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach," povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky. "Ukrajine budeme naďalej dodávať zbrane, aby sa mohla brániť pred ruskou inváziou," uviedol nemecký kancelár. Scholz vyzval na potrestanie páchateľov a umožnenie prístupu do danej oblasti medzinárodným organizáciám s cieľom "zdokumentovať tieto ohavnosti".

Viac o téme: SankcieNemeckoVojna na UkrajineBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu