Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusi prišli vo vojne už o šiesteho generála, rozpadá sa im velenie: Exšéf CIA opísal účinnú taktiku Ukrajincov

Ruskí generáli zabití vo vojne s Ukrajinou. Zobraziť galériu (2)
Ruskí generáli zabití vo vojne s Ukrajinou. (Zdroj: Getty Images, screenhot Twitter)

KYJEV - Nie všetci odborníci veria, že Ukrajinci zabili toľko ruských dôstojníkov či šiestich generálov. Bývalý šéf americkej CIA a generál vo výslužbe David Petraeus si však myslí svoje. Tvrdí, že Ukrajina má výborných ostreľovačov. Opísal tiež, akým spôsobom útočia.

„Je to skutočne veľmi, veľmi neobvyklé. Odohralo sa to v prvých troch týždňoch a ide o pomerne vysoko postavených generálov. Podstatným faktom je, že sa Rusom rozpadol systém velenia. Ich komunikácia bola narušená Ukrajincami. Ich zabezpečená komunikácia nefunguje,“ vysvetlil pre CNN americký generál.

Ukrajinci podľa neho perfektne ovládajú informačnú vojnu. „Rusi museli prejsť na jediný kanál, ktorý sa dá narušiť, a to je presne to, čo Ukrajinci robia. Rusi používajú mobilné telefóny. Lenže Ukrajinci zablokovali ruské predčíslie, takže to tiež nevyšlo. Potom Rusi zničili 3G vysielače. Doslova teraz kradnú mobilné telefóny ukrajinským civilistom, aby medzi sebou mohli komunikovať,“ vysvetlil Petraeus.

David Petraeus
Zobraziť galériu (2)
David Petraeus  (Zdroj: TASR/AP Photo/Chuck Burton)

Zraniteľní generáli

Ukrajinskí vojaci zámerne vytvárajú situácie, ktoré robia generálov zraniteľnejších. „Dochádza k tomu, že je vojenská kolóna zastavená a netrpezlivý generál sedí vzadu v nejakom obrnenom vozidle. Vydá sa dopredu, aby zistil, čo sa deje, pretože vojaci nie sú iniciatívni. Skrátka tam chýba silný poddôstojnícky zbor a medzi vojakmi nižších hodností žiadna motivácia k vlastnej iniciatíve nie je. Jednoducho len čakajú, kým im povedia, čo majú robiť. Generál teda príde dopredu. A Ukrajinci majú naozaj veľmi dobrých ostreľovačov, takže generálov odstreľujú jedného po druhom, naľavo, napravo. Smrť minimálne štyroch z tých piatich generálov je stopercentne potvrdená," prezradil Petraeus. Len pár hodín po rozhovore s Petraeusom vyšla najavo správa o šiestom zabitom generálporučíkovi Jakovovi Rezancevovi.

Desať dôležitých veliteľov je po smrti

Rusko prišlo počas bojov na Ukrajine o viac ako desať významných dôstojníkov vrátane šiestich generálov.

Generálmajor Andrej Suchoveckij (zomrel buď 28. februára alebo 2.marca)

Patril k najvplyvnejším členom ruskej armády. Bojoval v Gruzínsku, Sýrii, podieľal sa na anexii Krymu. Zomrel po útoku ostreľovača. Bol prvým vysokopostaveným príslušníkom armády, ktorý zahynul na Ukrajine. 

Generálmajor Vitalij Gerasimov (zomrel 7. marca)

Velil väčšinou tankovým jednotkám. Zomrel počas bojov o Charkov.

Generálmajor Andrej Kolesnikov (zomrel 11. marca)

Zomrel počas bojov v prvej línii. Rusko tam posiela vysokopostavených členov armády, aby obyčajným vojakom dodávali odvahu. Kolesnikov bol jedným z najvyššie postavených generálov.

Generálmajor Oleg Miťajev (zomrel 15. marca)

O život mal prísť v oblasti najtvrdších bojov o mesto Mariupoľ. Mala ho zabiť kontroverzná ukrajinská jednotka Azov.

Generálporučík Andrej Mordvičev (zomrel 16. marca)

Ukrajinci tvrdia, že zomrel pri leteckom útoku na Cherson. Ak by sa naozaj potvrdilo, že Mordičev je mŕtvy, bol by to najvyššie postavený muž v armáde, o ktorého Rusi prišli.

Generálporučík Jakov Rezancev (zomrel 25. marca)

Velil 49. kombinovanej armáde Južného vojenského okruhu. Od začiatku invázie tvrdil, že boje potrvajú iba niekoľko hodín. Padol pravdepodobne na bojisku v blízkosti mesta Mykolajiv.

Generál Magomed Tušajev (zomrel 26. februára)

Neboli to len ruskí generáli, ktorí prišli o život počas bojov na Ukrajine. Obeťou ukrajinskej armády sa stal aj jeden z najvyšších veliteľov čečenskej armády Magomed Tušajev. Bol pravou rukou vodcu Čečenska Ramzana Kadyrova. Ukrajinci ho zabili spolu s jeho gardou na letisku Hostomel pri Kyjeve.

Plukovník Andrej Zacharov (zomrel 11. marca)

Bol veliteľom tankového oddielu. Zomrel pri paľbe, ktorá mierila na ruské tanky.

Plukovník Sergej Sucharev (zomrel 18. marca)

Smrť Suchareva má pre Ukrajincov špeciálny význam. V roku 2014 sa jeho pluk zúčastnil bojov na Donbase o mesto Ilovajsk. Ukrajinci boli obkľúčení a s nepriateľom sa dohodli na podmienkach ústupu. Dohoda však nebola dodržaná a Rusi postrieľali 400 Ukrajincov, ktorí opúšťali svojimi koridormi miesto.

Okrem ruských generálov a plukovníkov zomiera podľa západných tajných služieb aj tisíc vojakov denne. Moskva do bojov povolala dvadsať generálov, z toho štvrtina už podľa všetkého nežije.

Viac o téme: GeneráliRuskoUkrajinaOstreľovačiVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu