Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliansko potvrdilo ochotu byť garantom rusko-ukrajinskej mierovej dohody: Pridalo sa aj Nemecko

Taliansky minister zahraničných vecí
 Luigi Di Maio
Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio (Zdroj: TASR/Filippo Monteforte/Pool Photo via AP)

RÍM - Taliansko je ochotné byť jedným z garantov prípadnej mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá bude obsahovať klauzulu o neutralite, vyhlásil v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Informovala o tom agentúra AP.

Rím "ponúkne všetko svoje úsilie, schopnosti a skúsenosti", aby tak mohol "zásadne prispieť" k mierovej dohode, uviedol Di Maio. Šéf rezortu diplomaciu zároveň reportérom v Berlíne povedal, že Taliansko je ochotné byť garantom akéhokoľvek prísľubu neutrality, ktorý by mohol byť súčasťou stratégie na ukončenie vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s talianskym premiérom Mariom Draghim o tom, ako Taliansko pomôže s vytvorením systému, ktorý poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky a ochráni ju pred budúcimi hrozbami. Podľa kancelárie talianskeho premiéra vyjadril Draghi počas telefonátu so Zelenským "úplnú ochotu prispieť k medzinárodným krokom smerovaným k ukončeniu vojny a k podpore trvácneho riešenia krízy na Ukrajine".

Neutrálny štatút Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky

Ukrajinskí vyjednávači v utorok na rokovanie s Ruskom priniesli návrhy na prijatie neutrálneho štatútu Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky. V praxi by to znamenalo, že Ukrajina by sa vzdala možnosti stať sa členom vojenských aliancií, akou je napríklad NATO, a na jej území by sa nenachádzali vojenské základne iných štátov, pripomína agentúra Reuters. Tieto návrhy, ktoré by sa však realizovali len v prípade uzavretia úplného prímeria, počítajú aj s 15-ročným obdobím konzultácií o štatúte Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

Pridalo sa aj Nemecko

Nemecký kancelár Olaf Scholz v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Nemecko je v zásade pripravené byť garantom bezpečnosti Ukrajiny. Uviedol to v stredu na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Informovala o tom agentúra Reuters. Scholz v rozhovore so Zelenským naznačil "všeobecnú ochotu" Berlína byť garantom bezpečnosti Ukrajiny, ktorá sa od 24. februára musí brániť pred inváziou ruskej armády.

Hovorca podľa denníka Die Welt konkretizoval, že treba nájsť spôsob, ako po skončení vojny zachovať bezpečnosť Ukrajiny a zaistiť, že ju Rusko znova nenapadne. Na to je však ešte priskoro, keďže mierové rokovania zatiaľ prímerie nepriniesli a boje na Ukrajine stále pokračujú, poznamenal Hebestreit.

Spojené kráľovstvo nie je pripravené

Spojené kráľovstvo nie je pripravené poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky. Podpredseda vlády Dominic Raab povedal, že jeho krajina nie je pripravená stať sa garantom nezávislosti Ukrajiny v rámci Kyjevom navrhovanej mierovej dohody s Moskvou. "Ukrajina nie je členom NATO," povedal. Informoval o tom denník The Kyiv Independent na sociálne sieti Twitter. 

Viac o téme: VojnaGarantRuskoTalianskoUkrajinaMierová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu