Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lukašenko tvrdí, že neplánuje umiestniť jadrové zbrane v Bielorusku: Posilnil vojenské vzťahy s Moskvou

bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý Rusku umožnil využiť územie svojej krajiny na inváziu na Ukrajinu, tvrdí, že nemá v úmysle umiestniť ruské jadrové zbrane v Bielorusku. Túto správu sme v piatok prevzali od agentúry AP.

Lukašenko posilnil vojenské vzťahy s Moskvou po sankciách Západu na jeho režim za násilné potlačenie protestov, ktoré vypukli po tom, čo bol vyhlásený za víťaza sporných prezidentských volieb konaných v auguste 2020 a ktoré opozícia a Západ označili za zmanipulované.

Všetky tvrdenia popiera 

Ako pripomenula AP, Lukašenko už predtým navrhol umiestnenie ruských jadrových zbraní na území Bieloruska. V rozhovore pre japonskú stanicu TBS, ktorý v piatok zverejnila jeho kancelária, však povedal, že nič také neplánuje. "Neplánujem tu rozmiestniť jadrové zbrane, vyrábať jadrové zbrane, vytvárať a používať jadrové zbrane proti komukoľvek," povedal. Všetky takéto tvrdenia poprel a označil ich za "vynález Západu".

Zmena ústavy nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami 

Lukašenko uviedol, že predtým sa zmienil o možnom rozmiestnení ruských jadrových zbraní v Bielorusku v reakcii na rozhovory na Západe o možnom premiestnení jadrových zbraní z Nemecka do Poľska.

Bieloruský vodca zároveň v rozhovore poznamenal, že zmena ústavy, podporená voličmi vo februárovom referende, ktorou sa zrušil doterajší bezjadrový štatút Bieloruska, nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami. Bielorusko sa jadrových zbraní na svojom území vzdalo po rozpade Sovietskeho zväzu, pripomenula agentúra Reuters.

Viac o téme: Jadrové zbraneBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu