Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA varovali Rusko pred použitím chemických a biologických zbraní na Ukrajine

Jake Sullivan
Jake Sullivan (Zdroj: TASR/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu telefonoval s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom a varoval ho pred použitím biologických a chemických zbraní na Ukrajine. Ide o vôbec prvý kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, píše agentúra AFP.

Sullivan počas telefonátu opätovne zopakoval pozíciu Spojených štátov, ktoré nesúhlasia s "nevyprovokovanou a neopodstatnenou" inváziou. "Pán Sullivan jasne vyjadril záväzok Spojených štátov týkajúci sa zvyšovania ceny pre Rusko, podpory obrany ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti a v posilňovaní východného krídla NATO," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. "Ak to myslí Rusko s diplomaciou vážne, tak prestane napádať ukrajinské mestá," povedal Sullivan podľa Bieleho domu Patruševovi.

archívne video

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

Sullivan varoval generála Patruševa

Poradca amerického prezidenta okrem toho varoval generála Patruševa pred následkami akéhokoľvek rozhodnutia Ruska v súvislosti s použitím chemických alebo biologických zbraní na Ukrajine. USA i NATO totiž v uplynulých dňoch vyjadrili obavy z toho, že Rusko by na Ukrajine tieto typy zbraní mohlo použiť.

Biely dom oznámil uskutočnenie tohto telefonátu len krátko po tom, ako v americkom Kongrese vystúpil s príhovorom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý americkým zákonodarcom opísal hrôzy vojny a požiadal Washington, aby znovu zvážil jeho žiadosť o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

Viac o téme: RuskoUSAUkrajinaChemické zbraneBiologické zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu