Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prístupové rokovania so Skopje a Tiranou sú podľa Borrella geopolitickou prioritou Európskej komisie

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

SKOPJE - Rozbehnutie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom je geopolitickou prioritou Európskej komisie. Brusel bude pokračovať v rokovaniach s Bulharskom, aby získal súhlas Sofie s prijatím Severného Macedónska do Európskej únie. Uviedol to v pondelok vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, počas návštevy v Skopje. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Budeme pokračovať v rozhovoroch (s Bulharskom), kým sa tento problém nevyrieši," povedal Borrell novinárom počas návštevy hlavného mesta Severného Macedónska a dodal, že vníma zlepšenie atmosféry medzi vládami v Sofii a Skopje. Bilaterálne otázky podľa šéfa európskej diplomacie už nemôžu určovať tempo prístupového procesu.

Borrell počas svojej návštevy v Severnom Macedónsku vyhlásil, že Únia navrhne posilnenie bezpečnosti a obrany krajín západného Balkánu s cieľom "ukotviť" región pevne v rámci 27-členného bloku uprostred obáv z hrozieb zo strany Ruska. Šéf európskej diplomacie povedal, že toto je moment na "oživenie procesu rozširovania" EÚ a formálne rokovania o pristúpení Severného Macedónska ale aj Albánska by sa podľa neho mali začať čo najskôr.

Pendarovski vyzval na začatie rokovaní o vstupe Severného Macedónska do EÚ

Vzhľadom na súčasné "geopolitické okolnosti" je pre dlhodobú stabilitu a bezpečnosť v regióne západného Balkánu kľúčové začať rokovania o vstupe Severomacedónskej republiky do Európskej únie. Po stretnutí s veľvyslancami členských štátov Vyšehradskej štvorky v Skopje to vyhlásil prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski. TASR správu prevzala od agentúry BTA.

Slovenské veľvyslanectvo v Severnom Macedónsku na sociálnej sieti Facebook uviedlo, že "veľvyslanci Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska potvrdili svoju principiálnu podporu pre eurointegračné ambície Severného Macedónska". Slovensko na stretnutí s prezidentom zastupoval veľvyslanec SR v Skopje Henrik Markuš.

Účastníci rozhovorov podľa BTA vyjadrili pripravenosť posilniť spoluprácu medzi krajinami Vyšehradskej štvorky a regiónu západného Balkánu, ako aj zabezpečiť efektívnosť a zviditeľnenie finančných prostriedkov z Fondu pre západný Balkán (WBF) na rozvoj a podporu regiónu. Podľa tlačovej kancelárie prezidenta Severomacedónskej republiky si účastníci stretnutia vymenili aj názory na možné bezpečnostné dôsledky aktuálnych krokov Ruska na širší región.

Viac o téme: AlbánskoEurópska úniaJosep BorrellSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu