Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Summit EÚ žiada jednotu demokratického sveta proti Putinovi: Heger podporuje návrh spoločných nákupov plynu

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Demokratický svet sa musí zjednotiť a zastaviť vojnové konanie Ruska. Takto zhodnotil slovenský premiér Eduard Heger prvú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Rokovania, na ktorých sa v úvode zúčastnil americký prezident Joe Biden a na ktorých prostredníctvom videospojenia vystúpil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa skončili po jednej hodine v noci.

Heger upozornil, že nie je zvykom, aby na summitoch vystupovali prezidenti tretích krajín. Nočné rokovania podľa jeho slov potvrdili jednotné vystupovanie členských krajín voči ruskej agresii na Ukrajine. "Odmietame ju a budeme postupovať koordinovane, budeme prijímať robustné sankcie na to, aby táto agresia bola ukončená," uviedol.

VIDEO Heger na summite EÚ o postoji voči Rusku a podpore pre Ukrajinu

Heger na summite EÚ o postoji voči Rusku a podpore pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zelenskyj vo svojom príhovore lídrom EÚ spomenul aj Slovensko, čím podľa Hegera ocenil všetko to, čo Slováci robia na podporu Ukrajiny. Na druhej strane Biden vniesol do debát tému jednoty, ale nielen jednoty EÚ, ale jednoty celého demokratického sveta. "Už dnes zaznieva, že demokratický svet musí byť jednotný a je jednotný. Toto je sila, s ktorou Vladimir Putin nepočítal, sila, ktorou musíme naňho tlačiť tak, aby sme mu vyslovene podlomili nohy a aby táto agresia skončila," vysvetlil šéf slovenskej vlády.

Summit EÚ žiada jednotu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Viac o téme: NATOVladimir PutinSummit EÚVolodomyr ZelenskyjDemokratický svet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu