Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň osemnásty (13. marec 2022)

Zničená nemocnica v Mariupole Zobraziť galériu (7)
Zničená nemocnica v Mariupole (Zdroj: SITA/Mariupol City Council)

KYJEV - Mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov. Explózie bolo počuť krátko pred šiestou hodinou ráno miestneho času (05.00 h SEČ) na predmestiach Ľvova, uviedla televízia CNN s odvolaním sa na svoj tím. Explózie bolo počuť aj v Poľsku, informoval reportér nemeckej agentúry DPA, ktorý sa nachádza v meste Przemyśl.


  • Nemecko zastaví väčšinu dovozu ruskej ropy do konca roka 2022.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhuje stretnutie s Putinom v Jeruzaleme.
  • Ukrajinský prezident Zelenskyj po prvý raz oznámil straty ukrajinskej armády.
  • Ruskí okupanti pripravujú referendum o vytvorení takzvanej Chersonskej ľudovej republiky.
  • Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
  • Ukrajina požiadala západné krajiny o protilietadlové raketové systémy S-300.
  • Vo vojne na Ukrajine zahynulo 79 ukrajinských detí.

Naživo z Kyjeva

Archívne VIDEO Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)

22:55 "Ruské sily to plánovali urobiť už pred niekoľkými dňami, ale počasie ich presvedčilo proti tomu a vydali sa na Ruskom okupovaný Krym," citoval portál The Kyiv Independent slová šéfa Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksija Danilova. Podľa jeho slov je Ukrajina na tieto kroky pripravená.

22:50 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý je členom vyjednávacieho tímu Kyjeva, vo vyjadrení na Twitteri potvrdil predošlé vyhlásenie hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova o tom, že rokovania oboch strán by mali pokračovať v pondelok. "Rokovania prebiehajú nonstop vo formáte videokonferencií," napísal Podoľak. "V pondelok 14. marca sa uskutoční rokovanie, na ktorom sa zhrnú predbežné výsledky," spresnil.

22:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonoval so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, českým premiérom Petrom Fialom, britským premiérom Borisom Johnsonom a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. Ukrajinský líder to oznámil na sociálnej sieti Twitter a všetkým sa poďakoval za podporu svojej krajiny.

22:35 Podľa portálu Washington Post Rusko žiada Čínu o „vojenské vybavenie a pomoc“. Údajne existujú „určité náznaky, že Čína sa môže pripraviť na pomoc“. 

22:00 Generálny tajomník OSN vyzýva na otvorenie humanitárnych koridorov, keďže „státisíce ľudí na Ukrajine potrebujú núdzovú pomoc“.

21:46 Dnes ukrajinské médiá informovali, že šéf Čečenska Ramzan Kadyrov je na Ukrajine. Nikto však túto informáciu zatiaľ potvrdil.

21:44 Ruské sily úplne zničili 7 nemocníc, poškodili ďalších 104. Moskovskí vojaci od začiatku vojny zabili 6 zdravotníkov a ďalších 12 ťažko zranili, uviedol minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

21:27 Od začiatku vojny odišlo z #Ukrajiny do #Poľska viac ako 1,7 milióna ľudí. Informovala o tom Poľská pohraničná stráž.

20:57 V Charkove prebieha ťažké ostreľovanie.

20:36 Ukrajina tvrdí, že medzi 35 ľuďmi zabitými pri raketovom útoku na vojenské cvičisko na západe Ukrajiny z 13. marca neboli žiadni cudzinci.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu