Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z toho sa tisnú slzy do očí: Obeťami vojny sú aj nevinné deti! Z ich príbehov mrazí, boje neutíchajú

(Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

KYJEV – Rusko-ukrajinská vojna pokračuje už osemnásty deň a za ten čas prišlo o život množstvo vojakov, ale aj nevinných civilistov. Ruské jednotky sa neštítia strieľať ani po ľuďoch, ktorí sa snažia dostať do bezpečia. Dovedna však okrem dospelých zavraždili aj desiatky detí. Ich počty sa za posledné hodiny zvýšili.

Rusko-ukrajinské boje prebiehajú už osemnásty deň a počas tohto času prišlo o život mnoho vojakov a nevinných civilistov, medzi nimi dospelí, ale aj deti. Okrem toho, viac ako 2,5 milióna Ukrajincov opustilo svoju krajinu, aby sa pred vojnou dostali do bezpečia na západ. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára najmenej 516 civilistov. Väčšinu civilných obetí spôsobili raketové a letecké útoky, ale aj ťažké delostrelectvo.

Archívne VIDEO Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti!

Zhrnutie 17. dňa ruskej vojny na Ukrajine: Unesený starosta Melitopolu, ostreľovanie a ďalší mŕtvi civilisti! (Zdroj: Profimedia)

Úrad vysokého komisára dodáva, že skutočné čísla sú podstatne vyššie, avšak informácie z území, kde prebiehajú intenzívne boje, prichádzajú veľmi pomaly a mnohé správy čakajú na potvrdenie. Smutné však je, že medzi obeťami sú aj deti - doteraz ich od ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac ako 79. Podľa generálnej prokuratúry bolo zranených takmer 100 detí, odkedy Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Ostreľovanie však počas víkendu neutíchlo a čoraz viac sa na sociálnych sieťach objavujú zábery detí, ktoré sa počas bombardovania zranili. V Severodonecku bolo počas ostreľovania zranených mnoho civilistov, medzi nimi aj deti - napríklad dvojičky, ktoré našťastie bombarovanie prežili. ""Ruský svet" vyzerá takto. Také je detstvo vašich detí? Okupanti zabíjajú Ukrajincov," píše šéf krajskej štátnej správy Sergej Gadai, ktorý na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie. Okrem toho mali byť zaznamenané útoky aj na miestnu nemocnicu. 

 

«руський мир» виглядає так Сєвєродончанка та двоє її дітей-близнюків постраждали внаслідок обстрілів. Дякувати Богу,...

Posted by Сергій Гайдай on Saturday, March 12, 2022

Boje prebiehali aj v Záporoží, kde tank prešiel cez auto, v ktorom sa dvaja dospelí a dieťa snažili dostať do bezpečia. Konkrétne sa tak stalo  medzi dedinami Nesteryanka a Myrne v okrese Orikhiv.

"V dôsledku tohto zločinu proti ľudskosti zahynuli v horiacom aute dvaja dospelí muži a maloletý chlapec. Polícia v súčasnosti identifikuje mŕtvych. Muži zákona začali trestné stíhanie pre porušenie zákonov a vojnových zvyklostí," ozrejmil portál pravda.com.ua

Ukrajinské ministerstvo obrany upozornilo, že ruské sily strieľajú na evakuujúcich civilistov, 7 zabili. K útoku došlo ešte v piatok 11. marca, keď kolóna žien a detí vychádzala z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti schváleným humanitárnym koridorom. Zahynulo sedem ľudí vrátane dieťaťa.

Portál Kyiv Independent uvádza, že ukrajinská bezpečnostná služba zachytila telefonáty, ktoré dokazujú, že ruské jednotky v blízkosti Charkova dostali rozkaz strieľať na civilistov vrátane detí. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva od utorka zdokumentoval najmenej 170 zabitých ľudí v Charkovskej oblasti vrátane piatich detí.

Novinár agentúry AP zaznamenal paľbu ruského tanku na obytný blok v ukrajinskom Mariupole. Ocitol sa tiež v skupine zdravotníkov, ktorí sa v piatok v meste obkľúčenom ruskými silami dostali pod paľbu ostreľovačov. Žurnalista natočil video, na ktorom sú vidieť aj explodujúce strely vo chvíli, keď dopadali na už značne poškodenú obytnú budovu, popísala dnes AP. Podľa agentúry nebolo možné určiť, či predtým niekto z týchto miest strieľal na ruské pozície. Na videu vidieť zásahy deväťposchodovej budovy, explózie a horiace balkóny. 

Medzi tými, ktorí prežili ostreľovanie, bola aj Anastasija Erašovová, ktorá držala spiace dieťa, triasla sa a plakala. Pri ostreľovaní práve zomrel jej ďalší potomok, rovnako ako dieťa jej brata. Ona sama mala hlavu pokrytú krvou. "Prišli sme k bratovi, všetci spoločne. Ženy a deti išli do pivnice a potom nejaká raketa zasiahla budovu. Uviazli sme v podzemí a dve deti zomreli. Nikto ich nedokázal zachrániť," plakala žena. "Neviem, kam máme utiecť. Kto privedie späť naše deti, kto?" dodala cez slzy.

Mariupol prežíva jedno z najväčších utrpení na Ukrajine od chvíle, keď krajinu napadli ruské vojská. Neustále ostreľovanie zmarilo opakované pokusy dopraviť do mesta so 430 000 obyvateľmi chýbajúce potraviny, vodu, lieky a evakuovať civilistov. Podľa kancelárie starostu zomrelo počas obliehania viac ako 1500 obyvateľov a ostreľovanie dokonca prerušilo snahy o pochovávanie mŕtvych v masových hroboch. 

"Bombardujú mesto 24 hodín denne, odpaľujú rakety. Je to nenávisť. Zabíjajú deti," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odkazom na Mariupol a zničenie pôrodnice, v ktorej podľa skorších informácií ukrajinských úradov zomreli traja ľudia, vrátane dieťaťa. Ukrajinská armáda dnes oznámila, že ruské sily obsadili východné predmestie Mariupolu, čím zosilnili ozbrojený tlak na tento strategický prístav. Dobytie mesta a ďalších prístavov v Azovskom mori by Rusku umožnilo vytvoriť pozemný koridor na polostrov Krym, ktorý anektovalo v roku 2014.

 

 

Viac o téme: DetiVojaciRuskoUkrajinaUkrajina v krízeVojna na UkrajineNevinní civilisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu