Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň osemnásty (13. marec 2022)

14:10 Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti "ukázalo USA prostredník", konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

14:00 Šéf polície v regióne Kyjev Andrej Nebitov informoval, že okupanti zabili amerického novinára New York Times Brenta Renouda. Ďalší novinár bol zranený. Informoval o tom portál Nexta.

13:58 Poľský prezident v rozhovore pre BBC povedal, že použitie akýchkoľvek zbraní hromadného ničenia zo strany Ruska môže byť „zmenou hry“ a môže NATO prinútiť vážne sa zamyslieť nad tým, ako reagovať.

13:44 Video zachytáva, ako z okna bytového domu v Černihive vyťahujú obrovskú bombu. 

13:40 "Podarilo sa nám evakuovať takmer 125 000 ľudí pomocou humanitárnych koridorov," oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Hlavnou úlohou je teraz Mariupol. Naše diplomatické úsilie sa sústreďuje na pomoc pri dosahovaní mesta."

13:34 Pápež František v nedeľu zatiaľ najostrejšie odsúdil vojnu na Ukrajine, pričom uviedol, že táto "neakceptovateľná ozbrojená agresia" a "masaker" sa musia skončiť. Informujú o tom Reuters a AFP. "V mene Boha vás žiadam ukončite tento masaker," uviedol František po pravidelnej nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra.

Hlava katolíckej cirkvi zároveň odsúdila "barbarské" zabíjanie detí a civilistov, ako i bombardovanie ukrajinských nemocníc, ku ktorému podľa pápeža prichádza "bez rozumného strategického dôvodu". "Nech je v mene Boha vypočutý plač trpiacich ľudí a nech bombardovanie a útočenie skončí," dodal František, podľa ktorého hrozí, že sa z ukrajinských miest "stanú cintoríny".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/Pool photo via AP)

13:15 Turecko požiadalo Rusko o pomoc pri evakuácii tureckých občanov, ktorí uviazli v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP. "Keď sme s ním (ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom) hovorili, požiadali sme o pomoc pri evakuácii našich občanov z Mariupolu," povedal Čavušoglu prítomným novinárom.

12:56 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa vyjadril k zajatiu ďalšieho ukrajinského starostu. "Dnes ruskí vojenskí zločinci uniesli ďalšieho demokraticky zvoleného ukrajinského starostu, hlavu Dniprorudne Jevhenija Matvejeva. Keďže sa útočníci nedočkali žiadnej podpory od miestnych, pristúpili k teroru. Vyzývam všetky krajiny a medzinárodné organizácie, aby zastavili ruský teror zameraný proti Ukrajine a demokracii," napísal Kuleba na Twitteri.

12:32 Kyjev sa pripravil na možnú blokádu. Mesto vytvorilo dvojtýždňovú zásobu potravín pre dva milióny ľudí.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu