Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň osemnásty (13. marec 2022)

12:11 Použitie chemických zbraní Ruskom na Ukrajine by mohlo NATO primäť, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie nezasahovať vojensky do konfliktu. V rozhovore pre stanicu BBC to v nedeľu uviedol poľský prezident Andrzej Duda. Odpovedal na otázku, či si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin sa môže pripravovať na použitie chemických zbraní.

"Ak sa ma pýtate, či Putin môže použiť chemické zbrane, myslím si, že Putin môže teraz použiť čokoľvek, najmä keď je v takej ťažkej situácii," uviedol Duda. "Politicky už vojnu prehral a nevyhráva ju ani vojensky," dodal. Na otázku, či by použitie chemických zraní mohlo vyvolať zásah NATO, povedal: "Samozrejme, každý dúfa, že sa to (Putin) neodváži urobiť. Ale... ak použije zbrane hromadného ničenia, zmenilo by situáciu." 

"Iste, (NATO)... by si muselo sadnúť za stôl a naozaj vážne premyslieť, čo robiť, pretože potom to začne byť nebezpečné nielen pre Európu..., ale aj pre celý svet," skonštatoval.

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (7)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzal, file)

11:56 Guvernér regionálnej štátnej správy Ľvov Maksym Kozyckyy podal aktualizovanú informáciu o obetiach po náletoch na vojenské výcvikové stredisko Javoriv. Počet obetí sa zvýšil na 35, zranených je 134 ľudí. 

 

❗️Маємо уточнену інформацію щодо нічного обстрілу Міжнародного центру миротворчості та безпеки. 🔺На 12:00 майже всі...

Posted by Максим Козицький on Sunday, March 13, 2022

11:50 Ruské jednotky ostreľovali Mykolajiv, zahynulo 9 ľudí. Podľa mykolajivskej regionálnej polície bolo mesto v noci nadnes ostreľované a čelilo leteckým útokom.

11:46 The Kyiv Independent zdieľal pravidelný prípevok o stratách na strane Ruska. Podľa zverejnených údajov bolo zničených 374 tankov, 74 lietadiel, 1226 obrnených transportérov a zomrelo viac než 12-tisíc vojakov. 

11:35 „Vojenská civilná správa Melitopolu dočasne zakazuje zhromaždenia,“ počujú občania okupovaného Militopolu každý deň. Podľa Nexty si okupanti myslia, že sú doma, no Ukrajinci takéto novinky „ruského sveta“ nevítajú.

11:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v sobotu večer s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o spôsoboch zastavenia bojov na Ukrajine a snahách Izraela o vyriešenie tohto ozbrojeného konfliktu.

Podľa kancelárie izraelského premiéra trval telefonát Bennetta so Zelenským viac ako hodinu. Zelenskyj o telefonáte s Bennettom informoval na sociálnej sieti Twitter, kde uviedol, že s izraelským premiérom hovoril o "ruskej agresii a vyhliadkach týkajúcich sa mierových rokovaní". Zelenskyj zároveň požiadal Bennetta o pomoc pri zaistení prepustenia "zajatého starostu Melitopoľu a miestnych predstaviteľov".

10:30 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. Šéf NATO vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "ukončil túto vojnu, stiahol všetky sily a zaviazal sa k diplomacii".

09:59 Rusko začalo prípravy na usporiadanie referenda o založení samostatnej Chersonskej ľudovej republiky, ktorej centrom by bolo okupované mesto Cherson ležiace na juhu Ukrajiny. Na Twitteri to v sobotu podľa agentúry AFP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.Informáciu potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu