Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VOJNA na Ukrajine Deň osemnásty (13. marec 2022)

15:10 Takmer 125.000 ľudí evakuovali na Ukrajine cez humanitárne koridory z miest, v ktorých prebiehajú boje. Oznámil to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správe prevzala od denníka The Guardian a televízie CNN.

14:58 Ruský delegát pre rokovania s Ukrajinou Leonid Sluckij dnes uviedol, že sa v rozhovoroch dosiahol významný pokrok a je možné, že delegácie čoskoro dosiahnu "spoločnú pozíciu." Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu, ktorého citovala agentúra Ria Novosti, porovnával stav rozhovorov so situáciou , kedy sa začali, a hovoril pritom o "významnom pokroku".

14:55 Rusko nasadilo v noci na dnešok pri útoku na mesto Popasna v Luhanskej oblasti na východe krajiny fosforovú muníciu. Podľa agentúry Reuters to uviedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. O obvinení z použitia zbrane, ktorú medzinárodné dohovory zakazujú, informovala aj agentúra AFP, ktorá citovala šéfa miestnej polície. Popasna leží asi 70 kilometrov západne od Luhansku.

14:50 V okupovanom Chersone sa ruskí vojaci snažia vystrašiť demonštrantov výstrelmi do vzduchu Demonštranti kričia: "Ruský vojak je fašistický okupant!"

14:48 Rusko má privážať bojovníkov zo Sýrie, Srbska, Náhorného Karabachu na doplnenie jednotiek na Ukrajine. Rusko preskupuje svoje jednotky na ofenzívu, oznámil ukrajinský generálny štáb 13. marca.

14:34 Zraneného amerického novinára priviezli do Okhmatdetu na lekársku starostlivosť.

14:27 Ruský nepriateľ sa rozhodol zaviesť nezákonné obmedzenia v dočasne okupovaných mestách Novaja Kachovka, Tavrijsk a Kachovka v Chersonskej oblasti , aby potlačil odpor ukrajinských občanov voči okupácii. Uvádza sa to v takzvanej „výzve“ „vojenského veliteľa“ obyvateľom týchto ukrajinských miest, ktorú mala ZN.UA k dispozícii z vlastných zdrojov.

14:25 Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC.

14:15 Život novinára denníka The New York Times a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Informuje o tom agentúra Reuters. Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku päťdesiatjedenročný Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Jeho kolegu sa z vojnovej zóny snaží dostať ukrajinské sily. Denník The New York Times zatiaľ smrť svojho novinára nepotvrdil.

Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní.
Zobraziť galériu (7)
Ukrajinská obec Baryshivka (blízko Kyjeva) po ruskom bombardovaní.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu