Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce informácie o zrútenom drone v Chorvátsku: Výbušné zariadenie! Jasné slová ministra

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

ZÁHREB - Dron sovietskej výroby, ktorý tento týždeň zrútil na okraji chorvátskej metropoly Záhrebu, niesol výbušné zariadenie. Podľa agentúry AP o tom informoval chorvátsky minister obrany Mario Banožič. Dron sa do Chorvátska dostal z bojiska na Ukrajine, keď pritom preletel cez územie ďalších členských štátov NATO Rumunska a Maďarska.

"Našli sa stopy po výbušninách a ďalšie vodítka, ktoré naznačujú, že nešlo o prieskumné lietadlo. Našli sme časti leteckej bomby," povedal Banožič na mieste nehody, kde rozsiahla explózia zničila 40 zaparkovaných áut. Zranený nebol nikto. Podľa Banožiča je naďalej otázkou, či bezpilotné lietadlo patrilo Rusku, alebo Ukrajine. Vyšetrovatelia teraz chcú pomocou čiernej skrinky odhaliť presnú dráhu letu zariadenia.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (3)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

Chorvátsko po zrútení dronu kritizovalo NATO za reakciu, ktorá podľa neho bola príliš pomalá. NATO uviedlo, že integrovaná protivzdušná a protiraketová obrana aliancie dráhu letiaceho objektu sledovala. Chorvátsky premiér Andrej Plenković ale povedal, že chorvátske úrady neboli vyrozumené a že NATO reagovalo až potom, keď sa začali vypytovať novinári.

Pád dronu v Záhrebe
Zobraziť galériu (3)
Pád dronu v Záhrebe  (Zdroj: Profimedia)

Dnes Banožič, ktorého krajina lietadlo identifikovala ako dron sovietskeho typu Tupolev M-141 používaný hlavne v 70. a 80. rokoch minulého storočia, poznamenal, že Chorvátsko čaká na vyhodnotenie celej situácie zo strany Rumunska a Maďarska a ich odpovede.

Viac o téme: ChorvátskoDronVýbušné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu