Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Prvé veľké stretnutie ministrov: Cesta k mieru je dlhá! Rusko paľbu nezastaví, Lavrov sa musí poradiť

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Zobraziť galériu (4)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)

KYJEV/MOSKVA/ANKARA - Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sú už v tureckom letovisku Antalya, kde sa majú vo štvrtok konať rozhovory sprostredkované Tureckom. Pôjde o prvý diplomatický kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Kyjevom, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, napísala agentúra AFP. Po stretnutí ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba skonštatoval, že Rusko naďalej používa naratívy proti Ukrajine, no diskutovali o koridoroch v meste Mariupoľ a hovorili o dočasnom pozastavení paľby. Podľa Kulebu však k žiadnemu pokroku nedošlo.


  • Turecký minister zahraničných vecí Melvut Čavušoglu sprostredkoval stretnutie svojich náprotivkov z Ruska Sergeja Lavrova a Ukrajiny Dmytra Kulebu
  • Ide o prvé stretnutie predstaviteľov Ukrajiny a Ruska od 24. februára, kedy bola Ukrajina napadnutá Ruskom
  • Po stretnutí Kuleba skonštatoval, že Rusko nie je v postavení, aby paľbu ukončilo, no rozprávali sa predovšetkým o humanitárnych otázkach aj v prípade mesta Mariupoľ, ktoré je bombardované, Kuleba hovorí, že pokrok nenastal

Aktualizované 12:19

Ruská "špeciálna operácia" na Ukrajine bude pokračovať a stratégia ruského prezidenta Vladimira Putina ide podľa plánu. Po rokovaní s ukrajinským ministrom zahraničných vecí to vo štvrtok vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej. 

Aktualizované 11:17

Tlačový brífing má aj Lavrov. Ten potvrdil dnešné stretnutie. "Stretnutie prebehlo na návrh prezidenta Erdogana. My sme s tým návrhom kolegov z Turecka súhlasili," vyhlásil na úvod Lavrov. "Dnešný rozhovor ukázal, že tento smer nemá alternatívu. Hovorili sme s tureckými priateľmi aj o humanitárnych otázkach. Hovorili sme o opatreniach našich vojakov v teréne, aby uľahčili osud civilných obyvateľov, ktorí sa stali ako živé štíty rukojemníkmi," zopakoval aj dnes túto verziu Lavrov. "Otázka o možných koridoroch ostáva v platnosti. Túto vec určuje ten, kto dohliada na kontrolu na danom mieste. Pri poslednom kole jednania v Bielorusku ruská strana predložila konkrétny návrh právneho dokumentu a ukrajinská strana si to vraj spracuje v Kyjeve a čoskoro budú na tieto podmienky odpovede. Chceme rokovať seriózne a veciach, ktoré musia byť vyriešené v komplexnom urovnaní ukrajinskej krízy a predovšetkým pri zabezpečení bezpečnosti na európskom kontinente," uzavrel Lavrov. Ten tiež dementoval správy o tom, že Rusko by plánovalo útoky aj na ďalšie krajiny. Európsku úniu kritizoval za dodávky zbraní na Ukrajinu a týmto vraj tieto krajiny porušujú všetky svoje bezpečnostné zásady.

Rokovanie medzi ministrami zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska
Zobraziť galériu (4)
Rokovanie medzi ministrami zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska  (Zdroj: SITA/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP)

Aktualizované 10:53

Kuleba začal brífing. Na úvod povedal, že Lavrov opakoval svoje antiukrajinské naratívy. "Najtragickejšie je to teraz v meste Mariupoľ, ktoré je teraz bombardované a zasahované delostrelcami. Je potrebné za humanitárnym účelom organizovať humanitárny koridor z a do Mariupoľa pre civilistov. Bohužiaľ Lavrov nebol v pozícii, aby to mohol sám schváliť, ale spojí sa s príslušnými autoritami, aby to prejednal. Hovorili sme tiež o prerušení paľby na 4 hodiny, aby sa vyriešili humanitárne záležitosti. V tom sme však nepokročili. Sú tu zrejme v Rusku iní rozhodovatelia o tomto probléme. Rozhodli sme sa pokračovať v hľadaní humanitárnych otázok na mieste a že sa zídeme v tomto istom zložení, až budú vyhliadky na ďalšie rokovanie," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Aktualizované 10:08

Dmytro Kuleba oznámil na 12:00 Kyjevského času (11:00 nášho času) tlačovú konferenciu po rokovaní trojice ministrov v Turecku.

Aktualizované 9:33

Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny začali v tureckom letovisku Antalya rozhovory sprostredkované Tureckom. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Stretnutie Lavrov, Kuleba, Čavušoglu sa začalo," napísala Zacharovová. Cieľom rokovania je podľa šéfa tureckej diplomacie dohodnúť schôdzku prezidentov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

Zacharovová na sociálnej sieti zverejnila fotografie, ako všetci traja ministri sedia v jednej miestnosti. Podľa agentúry DPA sa po skončení stretnutia neuskutoční spoločná tlačová konferencia. Ministri budú mať samostatné vyhlásenia pre médiá.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram zverejnila zábery z rokovania Sergeja Lavrova s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom. Potom sa očakáva stretnutie so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

Doterajšie mierové rozhovory na nižšej úrovni v Bielorusku nepriniesli výrazný posun, konštatuje AFP. Rusko síce súhlasilo s vytvorením humanitárnych koridorov na evakuáciu obyvateľov, avšak Kyjev Moskvu obvinil z porušenia týchto dohôd.

Kuleba bol už v stredu z plánovaného stretnutia skeptický

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Uviedol však, že od tohto stretnutia si veľa nesľubuje. Informácia pochádza zo základu správy od agentúry Reuters.

"Úprimne poviem, že moje očakávania od rozhovorov sú nízke," uviedol Kuleba vo zverejnenom videu a načrtol s akými požiadavkami poletí do Antalye. "Máme záujem o prímerie a oslobodenie našich území, a tretím bodom je vyriešiť všetky humanitárne otázky," spresnil šéf ukrajinskej diplomacie.

Výzva pre Lavrova

Svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova vyzval, aby k rozhovorovom pristupoval "v dobrej viere, nie z propagandistického hľadiska".

Ruský minister zahraničných vecí a šéf ukrajinskej diplomacie absolvujú vo štvrtok stretnutie za účasti tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua. Ten ešte v pondelok uviedol, že stretnutie sa uskutoční na základe iniciatívy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a diplomatického úsilia Turecka. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová potvrdila, že Lavrov na schôdzku príde.

Viac o téme: RuskoTureckoSergej LavrovMierové rokovaniaDmytro KulebaKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu