Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň pätnásty (10. marec 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (19)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Včera na území Ukrajiny platilo prímerie. Cez humanitárne koridory sa podarilo evakuovať stovky ľudí. Večer však prišiel zvrat. Ruská armáda začala bombardovať mestá, najväčšie škody spravili v Mariupole, kde zničili aj mestskú pôrodnicu. Počet civilných obetí sa zvýšil a celý svet volá po ukončení bojov na Ukrajine. Situáciu sledujeme online.

 

Naživo z Kyjeva

Ukrajinci prechádzajú cez rieku Irpiň po tom, ako bol most vyhodený do vzduchu, aby Rusi ďalej nepostupovali (Zdroj: Profimedia.sk)


ONLINE

21:55 Pred bojmi na Ukrajine, ktorá vzdoruje ruskej vojenskej agresii, doteraz evakuovali viac než 400.000 civilistov. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, ktorého citovala agentúra Reuters. "Tieto osoby boli evakuované predovšetkým z oblastí, v ktorých pokračujú boje," povedal minister v ukrajinskej štátnej televízii.

21:40 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščukovová vyzvala vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo prístavnému mestu Mariupol, ktoré už niekoľko dní obliehajú ruskí vojaci. Informovala o tom agentúra DPA.

21:20 Rusko otvorí humanitárne koridory do Ruska

Rusko vo štvrtok oznámilo, že otvorí denné humanitárne koridory smerujúce na ruské územie pre civilistov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. "Humanitárne koridory do Ruskej federácie budú teraz otvorené, bez dohôd, každý deň od 10.00 h (moskovského času, 8.00 h SEČ)," informoval ruské agentúry predstaviteľ ministerstva obrany Michail Mizincev. Ukrajina pritom odmieta humanitárne koridory vedúce do Ruska a Bieloruska. Mizincev dodal, že evakuačné trasy v iných smeroch budú predmetom dohôd s ukrajinskou stranou.

20:40 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok odmietlo zodpovednosť za stredajší útok na detskú nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa. Ministerstvo označilo "údajný" nálet za "zinscenovanú provokáciu" zo strany Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

20:20 Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok vo Varšave vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin sa inváziou na Ukrajinu dopustil hrubej chyby a vojnu prehrá. Informovala o tom agentúra AFP. "Naše perspektívy sa budú z jedného demokratického štátu na druhý vždy mierne líšiť. Vladimir Putin však rátal s tým, že tieto rozdiely budú viesť k neefektívnym sankciám. My sme sa na nich však jednomyseľne zhodli," povedal Trudeau na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zobraziť galériu (19)
Kanadský premiér Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

19:50 Členské krajiny Európskej únie sú v súvislosti s vojnou na Ukrajine jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, povedal vo štvrtok šéf európskej diplomacie Josep Borrell po príchode na summit lídrov EÚ vo francúzskom Versailles.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Zobraziť galériu (19)
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu