Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Analytik o ruskej invázii: Ukrajina musí zabrániť dvom scenárom

Hasiči v ukrajinskom Charkove po ruskom bombardovaní. Zobraziť galériu (3)
Hasiči v ukrajinskom Charkove po ruskom bombardovaní. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienko)

KYJEV - Je nemožné získať operačné informácie o ukrajinskej armáde, pretože Kyjev sa snaží neprezradiť nič o potenciálnych zraniteľnostiach. Stanica BBC však vo štvrtok uviedla, že sa rozprávala s odborníkom, podľa ktorého ukrajinská armáda bude v najbližších dňoch čeliť dvom podstatný výzvam, a to napriek tomu, že sa jej silám darí spomaľovať ruský postup.

Nick Reynolds, analytik britského think-tanku s názvom Kráľovský inštitút spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI), pre BBC povedal, že Ukrajina musí zabrániť dvom scenárom – a zároveň pokračovať v obrane miest pred ruským útokom.

Evakuácia civilistov z mestečka Volnovacha (Zdroj: Profimedia)

Po prvé, existuje riziko, že sa ruské jednotky presunú z juhu a nadviažu kontakt so svojimi silami na severe. Ak by sa tieto dva fronty spojili do jedného, izolovalo by to veľké množstvo ukrajinských jednotiek rozmiestnených pozdĺž línie konfliktu v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sú sústredené od roku 2014. "Práve teraz je ruský postup z juhu pomalý. Ale hlavným dôvodom týchto operácií je to, že môžu odrezať OOS (Operácia spoločných síl). Izolovalo by to značnú časť ukrajinskej armády," uviedol Reynolds.

Hasiči v ukrajinskom Charkove po ruskom bombardovaní.
Zobraziť galériu (3)
Hasiči v ukrajinskom Charkove po ruskom bombardovaní.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Marienko)

Po druhé, ukrajinská armáda by sa mohla dostať do stavu blízko vyčerpania svojich zásob munície. "Podľa ich vlastného odhadu na začiatku vojny mali zásoby vydržať na desať dní bojov. Pravdepodobne sa čoskoro vyčerpajú," poznamenal Reynolds.

Civilisti sa pripravujú na ruský útok v meste Ľvov.
Zobraziť galériu (3)
Civilisti sa pripravujú na ruský útok v meste Ľvov.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Podľa neho je ťažké povedať, aké zásoby im zostali po siedmich dňoch, ale vzhľadom na intenzitu bojov predpovedá, že Ukrajina nebude schopná vydržať dlhšie bez čerstvej munície a zásob delostreleckých granátov. Vojenská pomoc, ktorá je dopravovaná na Ukrajinu, musí po príchode do krajiny ísť pozemnou dopravou, čo znamená pomalú cestu na veľké vzdialenosti. "Keď ukrajinské sily nebudú môcť získať tieto typy munície, budú v ešte väčšej nevýhode ako teraz," dodal Reynolds.

Viac o téme: AnalýzaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskijVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu