Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gruzínsko a Moldavsko oficiálne požiadali o členstvo v Európskej únii

Prezidentka Gruzínska Salome Zourabichvili a Ursula von der Leyen
Prezidentka Gruzínska Salome Zourabichvili a Ursula von der Leyen (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, Pool))

TBILISI - Gruzínsko vo štvrtok oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii, oznámil tamojší premiér Irakli Garibašvili. Informovala o tom agentúra AFP.

"Žiadame dnes o členstvo v EÚ," uviedol Garibašvili vo vyhlásení po podpísaní žiadosti. "Gruzínsko je európskym štátom a naďalej hodnotne prispieva k ochrane a rozvoju Európy," dodal.

Ukrajinskí delostrelci spôsobujú škody ruským okupačným jednotkám (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Tamojšia vládnuca strana Gruzínsky sen už v stredu avizovala, že Gruzínsko "okamžite" požiada o členstvo v Európskej únii. Rozhodnutie oznámil predseda Gruzínskeho sna Irakli Kobachidze. Gruzínsko podľa jeho slov EÚ žiada, aby jeho žiadosť urýchlene posúdila a prijala rozhodnutie, ktoré Gruzínsku udelí štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Únii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie, pripomína AFP. Urobil tak v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu. Poslanci Európskeho parlamentu v utorok prijali uznesenie, v ktorom inštitúcie EÚ vyzvali, aby pracovali na udelení štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine.

Gruzínska vláda minulý rok oznámila svoj zámer požiadať o členstvo v EÚ v roku 2024. Úsilie tejto krajiny i Ukrajiny o členstvo v Únii sa už dlhodobo stretáva s prejavmi hnevu v Rusku, pripomína AFP. Obe tieto krajiny boli v minulosti republikami Sovietskeho zväzu. Napätie medzi Ruskom a Gruzínskom vyvrcholilo v roku 2008, keď Rusko do tejto krajiny začalo inváziu, píše AFP. Moskva následne po krátkej vojne s Gruzínskom uznala nezávislosť dvoch gruzínskych odštiepeneckých regiónov – Abcházska a Južného Osetska. Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina v roku 2014 v bruselskom sídle EÚ podpísali asociačné zmluvy s Úniou.

O členstvo požiadalo aj Moldavsko

Moldavsko oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. Oznámila to vo štvrtok prezidentská kancelária tejto republiky, z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP. Moldavská prezidentka Maia Sanduová vo vyhlásení pred novinármi uviedla, že jej krajina "podpísala žiadosť o vstup do Európskej únie". Vyhlásenie prichádza týždeň po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Európsky parlament v priebehu tohto týždňa vyjadril podporu podobnému kroku aj v prípade vojnou sužovanej Ukrajiny.

Šéf moldavskej diplomacie Nicu Popescu vyhlásil, že štvrtok je "dňom, ku ktorému sa budú hrdo hlásiť budúce generácie". Dodal, že ide o "moment, v ktorom sa naša krajina nezvratne zakotvila v európskom priestore".

Moldavsko v roku 2014 podpísalo s EÚ "prístupovú dohodu" zameranú na zosúladenie sa s bruselskými politickými a ekonomickými normami, ale bolo to bez garancie členstva. Krok Moldavska prichádza v ten istý deň, keď o členstvo v eurobloku formálne požiadalo aj Gruzínsko, ďalšia postsovietska republika. Aj keď krajiny získajú štatút kandidátskej krajiny, proces vstupu bude dlhý a bude zahŕňať rozsiahle reformy. Okrem toho majú všetky existujúce členské krajiny EÚ v súvislosti s novými "prírastkami" právo veta.

Viac o téme: ČlenstvoGruzínskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu