Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putinova armáda je v Ukrajine napoly slepá! Poliaci im odmietli poskytovať údaje o satelitoch

Systém satelitov GLONASS na obežnej dráhe Zeme
Systém satelitov GLONASS na obežnej dráhe Zeme (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA/MOSKVA - Centrum kozmického výskumu Poľskej akadémie vied prestalo poskytovať laserové merania satelitov GLONASS, teda ekvivalentov systému GPS. Tieto satelity využíva ruská armáda. Pre správne fungovanie musia poznať svoju polohu.

"Z dôvodu vojenskej agresie na Ukrajine a na žiadosť našich kolegov z Kyjeva pozastavuje CBK PAN v Borówieci pri Poznani dodávku laserových meraní všetkých ruských satelitov v rámci Medzinárodnej laserovej zameriavacej služby (ILRS)," uvádza sa vo vyhlásení vedúceho Observatória kozmického výskumu Poľskej akadémie vied v Borówieci, doktora Paweła Lejbu. 

ILRS je medzinárodná organizácia združujúca niekoľko desiatok laserových staníc z celého sveta, poväčšine z Európy. Všetky stanice ILRS sledujú satelity rôznych krajín. "Vďaka takýmto meraniam vieme určiť presnú polohu satelitu vo vesmíre. Pomáha nám to pri realizácii rôznych úloh. Pre Rusko sú satelity navigačného systému GLONASS mimoriadne dôležité. Je to ruský ekvivalent amerického systému GPS," vysvetlil Dr. Lejba.

Priamo z vesmíru 

Aby satelity správne fungovali, musí sa lokalizovať ich presná poloha na obežnej dráhe Zeme. Laserové merania poskytujú informácie o polohe sledovaných satelitov. Ide o presné zameranie polohy s odchýlkou niekoľkých centimetrov. Dráhy letu navigačných satelitov GLONASS sa následne zapisujú do presných súradníc vojenských prijímačov ruskej armády na zemskom povrchu.

Najznámejším a služobne aj najstarším satelitným systémom na určovanie polohy je americký GPS. Bývalý monopol však už dávno skončil. Jeho alternatívou je dnes ruský GLONASS, Kozmický segment tvorí 24 satelitov na troch kruhových dráhach, uvádza Európska vesmírna agentúra EESA. Na určenie polohy je potrebná viditeľnosť na štyri satelity. Dostupnosť viacerých ale umožňuje zvýšiť presnosť signálu. Hoci je presnosť Glonassu podľa dostupných informácií o niečo horšia ako presnosť GPS, súčasné použitie signálu zo satelitov GPS aj Glonassu umožňuje dosiahnuť lepšiu presnosť ako iba pri využití GPS.
 

Viac o téme: VojnaRuskoPoľskoUkrajinaUkrajina v krízeGlonass
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu