Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odhalenie tajných služieb: Čína žiadala Rusko o odklad invázie na Ukrajinu po olympijských hrách

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/Ukrainian Police Department Press Service via AP)

PEKING - Vysokí čínski predstavitelia povedali svojim ruským kolegom, aby odložili vyslanie jednotiek na Ukrajinu až po skončení zimných olympijských hier, tvrdí spravodajská správa. 

Denník New York Times citoval predstaviteľov Bidenovej administratívy a európskeho predstaviteľa, ktorí citovali správu západných tajných služieb o dohode.

Denník The Times uviedol, že spravodajská správa uvádza, že vysokí čínski predstavitelia mali určitú úroveň vedomostí o ruských plánoch alebo zámeroch napadnúť Ukrajinu predtým, ako Moskva minulý týždeň spustila brutálnu operáciu.

Ukrajinskí hasiči po útoku na televíznu vežu pri Kyjeve (Zdroj: Profimedia)

Zdroj oboznámený so záležitosťou agentúre Reuters potvrdil, že žiadosť podala Čína, ale odmietol poskytnúť podrobnosti.

"Tvrdenia uvedené v príslušných správach sú špekuláciami bez akéhokoľvek základu a ich cieľom je vrhnúť vinu a pošpiniť Čínu," uviedol hovorca veľvyslanectva vo Washingtone Liu Pengyu.

Po týždňoch varovaní západných lídrov Rusko 24. februára, len niekoľko dní po skončení zimných olympijských hier v Pekingu, rozpútalo trojitú inváziu na Ukrajinu zo severu, východu a juhu.

Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa rozprávajú počas stretnutia v Pekingu.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa rozprávajú počas stretnutia v Pekingu.  (Zdroj: TASR/ Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Informácie o výmene informácií medzi čínskymi a ruskými predstaviteľmi zozbierala západná spravodajská služba a úradníci, ktorí ich skúmajú, ich považujú za dôveryhodné, informoval denník Times.

Jeden predstaviteľ, o ktorom Times povedal, že pozná spravodajskú službu, uviedol, že materiál nevyhnutne nenaznačuje, že rozhovory o invázii sa odohrali na úrovni čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a Putina. 

Počas februárovej návštevy Pekingu na otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier Putin podpísal so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom dôležité dohody. Obe krajiny sa dohodli najmä na posilnení spolupráce vo finančnom sektore a pri dodávkach plynu. 

Čína odsúdila sankcie voči Rusku a obvinila USA a ich spojencov z provokovania Moskvy. Peking, ktorý sa obáva americkej moci v Ázii, čoraz viac spája svoju zahraničnú politiku s Ruskom. Čína má však dobré vzťahy aj s Ukrajinou a váži si stabilitu.

V januári prezident Si Ťin-pching pripomenul 30 rokov vzťahov s Ukrajinou, pričom ocenil „prehlbujúcu sa vzájomnú politickú dôveru“.  

Si Ťin-pching v piatkovom telefonáte Putinovi povedal, že Čína „rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť všetkých národov“ a vyzval na rokovania s cieľom upokojiť krízu. 

Viac o téme: Olympijské hryRuskoČínaUkrajinaInvázia na Ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu