Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V boji umierajú a trpia nevinní ľudia: HROZIVÁ štatistika! Na Ukrajine zomrelo už viac ako 200 civilistov

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) uviedol, že pri civilnom obyvateľstve na Ukrajine zaznamenal celkovo 752 incidentov vrátane 227 úmrtí a 525 zranených ľudí. Tieto údaje sú platné pre obdobie od 24. februára do utorkovej polnoci.

Skutočné čísla môžu byť ešte vyššie

"OHCHR verí, že skutočné čísla môžu byť o poznanie vyššie," uviedol úrad vo vyhlásení. Úrad ďalej uvádza, že tieto čísla platia pre územie kontrolované ukrajinskou vládou, pričom upozorňuje na to, že "informácie z niektorých oblastí, v ktorých prebiehajú intenzívne boje, prišli s oneskorením, pričom pri mnohých správach sa ešte čaká na potvrdenie".

Podľa informácií, ktoré má tento úrad OSN k dispozícii, je medzi obeťami 31 mužov a 25 žien, spomedzi detí zahynulo šesť chlapcov a tri dievčatá. Pohlavie pritom nie je známe pri 156 dospelých obetiach a šiestich deťoch.

Evakuácia civilistov z mestečka Volnovacha (Zdroj: Profimedia)

Väčšina ľudí umiera pri ostreľovaní

Podľa OHCHR k väčšine týchto incidentov prišlo "pri použití výbušných zbraní, ktoré zasiahli veľkú oblasť, vrátane ostreľovania ťažkého delostrelectva, viacnásobného vystreľovania rakiet a vzdušných náletov".

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva však už v nedeľu hlásilo úmrtie 352 civilistov, pričom v utorok oznámilo, že medzi obeťami je aj 16 detí, upozorňuje AFP.

Viac o téme: ObeteVojnaInváziaRuskoOSNUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu