Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský minister obrany analyzoval taktiku Ruska na Ukrajine: Neúspech je klamlivý, idú podľa plánu

Britský minister obrany Ben Wallace počas tlačovej konferencie po rokovaní s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Moskve 11. februára 2022. Zobraziť galériu (2)
Britský minister obrany Ben Wallace počas tlačovej konferencie po rokovaní s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Moskve 11. februára 2022. (Zdroj: TASR/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

LONDÝN - Britský minister obrany Ben Wallace predpovedal ruskú taktiku na Ukrajine a varoval, že vojna sa zhorší. Zdôraznil vojenskú doktrínu Moskvy, keď povedal, že sily Vladimíra Putina pravdepodobne obkľúčia mestá a "budú ich bombardovať bez rozlíšenia" predtým, než sa zmocnia "toho, čo zostalo".

Doterajšiu inváziu však vykreslil ako chaotickú napriek ohromnému počtu vojakov, pričom neskúsené jednotky sa rozpadali tvárou v tvár silnejšiemu ukrajinskému odporu, než sa očakávalo. Wallace povedal, že Putin bude čeliť rokom boja, aj keď sa mu nakoniec podarí obsadiť ukrajinské územie.

Hodnotenie situácie prišlo v čase, keď na  Ukrajine pokračovali tvrdé boje v siedmy deň invázie.

Ruskí výsadkári boli vysadení v Charkove a zaútočili na vojenskú nemocnicu ešte pred náletmi na políciu, štátne orgány a bezpečnostnú službu. 

Časť Karazinovej národnej univerzity bola v plameňoch po tom, čo raketa - zdanlivo určená pre susedné policajné veliteľstvo alebo ministerstvo vnútra - zasiahla namiesto toho katedru sociológie vysokej školy.

Najmenej 21 ľudí bolo zabitých a 112 zranených pri ostreľovaní Charkova za posledných 24 hodín, uviedol guvernér Oleg Synegubov. Putinove sily tvrdili, že cez noc dobyli Cherson, hlavné priemyselné centrum na juhu krajiny, hoci to miestny starosta poprel.

Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu  (Zdroj: SITA/AP/Russian Presidential Press Service)

V Žytomyre, meste na západ od Kyjeva, nálety zasiahli veliteľstvo 95. brigády ukrajinských ozbrojených síl, pričom poškodili aj nemocnicu, pritom zahynuli dvaja ľudia. V noci nadnes zasiahli aj mesto Bila Cerkva, asi 50 kilometrov južne od Kyjeva.

V jednom kole rozhovorov Wallace povedal, že ruské sily by mohli obliehať veľké ukrajinské mestá. „To je jedna z ruských doktrín, ktorá efektívne obkľúči mesto, bombarduje ho bez rozlíšenia a potom sa nakoniec priblíži k populácii, ktorú dúfa, že rozbije, a skutočne ovládne to, čo z mesta zostalo,“ povedal pre BBC Breakfast.

„Už sme to videli v Čečensku. Problémom je, že Ukrajina je veľmi, veľmi veľká krajina, má veľkosť Francúzska a Nemecka dohromady, má 44 miliónov obyvateľov." Wallace varoval, že okupačné sily budú čeliť takému druhu povstania, ktorému čelili Sovieti v Afganistane alebo Západ v Iraku.

"Invázia do krajiny s ohromujúcou silou je jedna vec, okupácia 44 miliónov ľudí, ktorí vás v nej nechcú, je úplne iná vec."

Wallace v relácii Today na BBC Radio 4 povedal, že si myslel, že ruské sily budú „nemilosrdne udierať“ na mestá. Povedal tiež, že Rusko bude čeliť „rokom odporu“, ak sa bude snažiť okupovať Ukrajinu.

Wallace povedal, že moskovskí vojaci boli oklamaní svojimi vodcami a v dôsledku logistických zlyhaní im chýbali zásoby a potraviny.

Evakuácia civilistov z mestečka Volnovacha (Zdroj: Profimedia)

"Určite sme videli prípady veľmi rýchlych kapitulácií ruských síl, videli sme veľa opustených neuveriteľných častí vybavenia," povedal.

"To je to, čo sa stane, keď vás vaši vojenskí vodcovia nepripravia, klamú vám alebo vás podvedú a tiež založíte vojenský plán založený na arogantnom predpoklade, že vy ste osloboditeľ."

Odmietol návrh, aby sa ruským dezertérom ponúkol azyl na Západe, a povedal: „Zastávam názor, že najlepšia vec, ktorú môžu ruskí dezertéri urobiť, je vrátiť sa do Ruska, povedať ruskému ľudu, že sú klamaní, povedať ruskému ľudu. že ich vojenskí vodcovia spôsobujú obrovské množstvo zbytočného utrpenia a strát buď kvôli neschopnosti alebo arogancii, a môžu sa vrátiť a povedať to matkám, ktoré sa čudujú, kde sú ich tisíce zmiznutých synov.“

Viac o téme: VojnaBritská vládaRuskoUkrajinaBen Wallace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu