Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruské kroky sa musia vyšetriť: Vojnové zločiny na Ukrajine! Medzinárodný trestný súd začal vyšetrovanie

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu začne vyšetrovanie "situácie na Ukrajine". V pondelok to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informovala agentúra AFP.

"Dnes by som chcel oznámiť, že som sa rozhodol čo najrýchlejšie začať vyšetrovanie situácie na Ukrajine," uviedol Khan vo vyhlásení. Podľa jeho slov totiž existuje dôvod domnievať sa, že od roku 2014 boli "na Ukrajine spáchané údajné vojnové zločiny aj zločiny proti ľudskosti".

ICC už viedol predbežné vyšetrovanie zločinov spojených s násilným potlačením proeurópskych protestov v Kyjeve v rokoch 2013-2014 zo strany proruskej ukrajinskej vlády, ako aj obvinení zo zločinov na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a na východe Ukrajiny, kde Rusko od roku 2014 podporuje separatistov, píše agentúra AP.

Na Ukrajine mohli byť spáchané vojnové zločiny

V decembri 2020 vtedajšia prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová povedala, že vyšetrovanie odhalilo náznaky, že "na Ukrajine bola spáchaná široká škála činov predstavujúcich vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v rámci jurisdikcie súdu". Prokurátori ICC však ešte nepožiadali sudcov tohto orgánu o odsúhlasenie vyšetrovania v plnom rozsahu.

Khan tvrdí, že teraz chce začať vyšetrovanie zvažované jeho predchodkyňou a rozšíriť ho o zločiny spáchané v bojoch od minulotýždňovej ruskej invázie na Ukrajinu.      

Viac o téme: VyšetrovanieRuskoHaagMedzinárodný trestný súdUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu