Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko pomáha Ukrajine: Humanitárna pomoc pre ľudí štartuje vo viacerých mestách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Zoya Shu)

NITRA - Vojna na Ukrajine zasiahla aj Slovensko a množstvo ľudí sa snaží pomôcť obyvateľom, ktorí prichádzajú cez hranice alebo príspevkami priamo na Ukrajinu. K takejto iniciatíve sa pripájajú aj mestá po Slovensku, ktoré pripravujú pre ľudí z Ukrajiny ubytovacie kapacity a iné možnosti pomoci.

Mesto Nitra začalo v týchto dňoch pripravovať ubytovacie zariadenia pre utečencov z Ukrajiny. Podľa radnice ubytovanie zatiaľ ponúklo viac ako 50 ľudí, ktorí majú pre obete vojnového konfliktu k dispozícii 200 lôžok. „K nim pribudnú aj mestské ubytovacie kapacity,“ informoval mestský úrad. Mesto už na svojej webovej stránke aj na sociálnych sieťach zverejnilo formuláre a dotazníky, pomocou ktorých môže verejnosť ponúknuť ubytovanie, prípadne inú pomoc. „V Nitre tiež vznikne logistické centrum, kam bude možné priniesť materiálnu pomoc. Tá poputuje nielen na slovensko-ukrajinskú hranicu, ale bude pokrývať aj konkrétne potreby ukrajinských detí, žien a seniorov, ktorí sem prídu,“ uviedol magistrát.

Utečencom z Ukrajiny je pripravené pomáhať aj COMIN - Komunitné centrum pre pracovnú a vedomostnú mobilitu v Nitre. To im poskytne všetky informácie, ktoré potrebujú pri príchode do Nitry vedieť. Mesto okrem toho pripravuje aj verejné zbierky. Výťažok z jednej pôjde priamo na slovensko-ukrajinskú hranicu, pomoc z druhej bude určená ľuďom, ktorí nájdu útočisko v Nitre.

„Spolupatričnosť ľudí s obeťami vojny na Ukrajine je obrovská. Už od soboty sú preplnené všetky komunikačné kanály mesta správami a ponukami na pomoc. Ľudia sa zapájajú aj do ďalších zbierok. Ozbrojené sily SR v Nitre zbierajú veci priamo v kasárňach v Krškanoch. Množstvo materiálnej pomoci zaplnilo aj Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre,“ informovala radnica.

Rehabilitačné centrum v Piešťanoch prichýli ukrajinské deti s postihnutím

Rehabilitačné centrum Axis Medical Center v Piešťanoch, ktoré sa špecializuje na komplexnú neurologickú rehabilitáciu, prijme rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím z Ukrajiny. Vyzýva ďalšie rehabilitačné centrá a zariadenia na Slovensku, ktoré disponujú ubytovacími kapacitami, aby sa pridali a  pomohli takýmto rodinám, ktoré utekajú pred vojnou. Informoval o tom koordinátor pomoci Roman Bas.

"Radi by sme im podali pomocnú ruku a poskytli im nielen útočisko pred vojnou, ale aj medicínsku starostlivosť," uviedol Bas. V centre pracuje podľa Basa mnoho ukrajinských lekárov a terapeutov. "Ďakujeme všetkým našim pacientom a ich rodinám za podporu, ktorú od nich denne dostávame."

Finančnú pomoc možno smerovať na transparentný účet s názvom Nadácia Axis, IBAN SK24 0200 0000 0045 5479 8251, s označením platby Axis pre Ukrajinu/Axis for Ukraine/Axis für Ukraine. Poslaním Nadácie je poskytovanie všestrannej pomoci a podpory zdravotne a telesne znevýhodneným, postihnutým a chronicky chorým osobám, predovšetkým deťom, ale aj dospelým a členom ich rodín.

Vo Zvolene sú prví ľudia, ktorí utekajú pred vojnou

Prví prichádzajúci Ukrajinci, ktorí z krajiny utekajú pred vojnou, sú už vo Zvolene. V utorok ráno to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška. V krízovom ubytovaní sú podľa neho ubytovaní matka so sedemročným synom, ktorí prišli za chlapcovou sestrou zamestnanou vo zvolenskej nemocnici.

Pripomenul, že vo Zvolene sa nachádzajú aj ďalší ľudia, ktorí prišli z Ukrajiny. "Vo všeobecnosti to zatiaľ funguje tak, že v prvom rade kontaktujú svoje rodiny, ktoré ich ubytujú priamo u seba, alebo im pomôžu nájsť ubytovanie," spomenul.

Ako dodal, primátorka Lenka Balkovičová je v kontakte s ľuďmi z Rivne, ktoré je partnerským mestom Zvolena na Ukrajine. "Majú záujem nájsť útočisko práve v našom meste, keďže niektorí z nich tu tiež majú svoje rodiny. Odhadom môže ísť o 60 ľudí, ubytovanie pre nich zatiaľ ponúkol jeden zo súkromných subjektov, s ktorým samospráva komunikuje," podotkol Svatuška.

Uviedol tiež, že vo Zvolene dlhodobo žijú Ukrajinci, niekoľko ich napríklad prišlo v minulých rokoch z Rivne. "Odhadujeme ich počet celkovo na približne 200. Sú to však tí, ktorí sú tu dlhodobejšie, teda nie tí, ktorí utekajú z Ukrajiny v týchto dňoch," zdôraznil.

Primátorka doplnila, že hoci má samospráva prehľad o ubytovacích kapacitách, naďalej vyzýva obyvateľov o spoluprácu. Ozvať sa majú ľudia, ktorí sú v prípade potreby ochotní ubytovať utečencov vo svojich vlastných ubytovacích priestoroch. Záujem možno avizovať na adrese dobrovolnici@zvolen.sk. "Ktokoľvek už niekoho prijal, prosíme, aby nás o tom informoval. Je to dôležité pre celkový prehľad o počte prichádzajúcich ľudí na územie nášho mesta. Bude to tiež základom, aby ste mohli požiadať o príspevok na ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny," ukončila.

Na záver poznamenala, že tí, ktorí pred vojnou utiekli, budú mať bezplatnú prepravu zvolenskou mestskou hromadnou dopravou. Preukázať sa treba pasom, prípadne platným dokladom o dočasnom pobyte.

Na autobusovej stanici v Bratislave zriadili infopoint pre utečencov

Na autobusovej stanici na bratislavských Mlynských nivách zriadili od utorka infopoint pre utečencov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Potvrdil to hovorca prevádzkovateľa stanice, spoločnosti Slovak Lines, Štefan Bako.

"Infopoint poskytuje prichádzajúcim Ukrajincom všetky potrebné informácie, vrátane možností ubytovania či transferu. Snahou je, aby bol neustále dostupný aj personál komunikujúci v ukrajinskom jazyku," priblížil Bako.

Ukrajinci informačné centrum nájdu na -1. podlaží, v priestoroch budúceho lounge a je prístupné dvoma vchodmi, jedným priamo z výstupísk a druhým z priestorov vnútorného foyer stanice. Otvorené bude každý deň od 9.00 do 15.00 h.

Pomáhať bude aj Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš pripravuje finančnú a materiálno-technickú pomoc pre Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojenským konfliktom v domovine. Radnica v súčasnosti rieši aj otázku poskytovania ubytovacích kapacít v prípade potreby. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"V rámci prvej reakcie vyčlenil primátor mesta Ján Blcháč sumu 1000 eur pre Spišskú katolícku charitu a rovnakú sumu pre Slovenský Červený kríž. Budú potrebovať zabezpečiť napríklad deky, stravu či hygienické potreby pre ľudí na hranici. Vyššie sumy finančnej pomoci môže schvaľovať len mestské zastupiteľstvo, ktoré sa bude konať vo štvrtok 3. marca," priblížila Čapčíková.

Dodala, že táto pomoc od mesta teda ešte nie je konečná, o ďalších formách bude radnica rozhodovať. Podotkla, že primátor ako predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov rozhodol aj o uvoľnení sumy 1000 eur na zmiernenie dosahov vojnového konfliktu na ľudí.

"Situáciu mesto rieši tiež na úrovni Združenia miest a obcí Slovenska. Zároveň čakáme na pokyny od okresného krízového štábu, ktorému sme plne k dispozícii," skonštatovala hovorkyňa.

Mesto Ružomberok zriadilo transparentný účet na finančnú zbierku pre Ukrajincov

Mesto Ružomberok zriadilo transparentný účet na pomoc pre Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojenským konfliktom v domovine. Aktuálne je v azylovom dome v Ružomberku ubytovaných 27 osôb, z toho šesť detí. Informoval o tom hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo. "Mesto sa stará o všetky dôležité potreby ako sú strecha nad hlavou, teplá strava a základné potreby. Za vyzbierané peniaze sa budú postupne kupovať nevyhnutné tovary a potrebný materiál. Garantom transparentného účtu je priamo mesto, ktoré naň vloží financie po tom, ako to schváli mestské zastupiteľstvo," priblížil Mydlo.

Zdôraznil, že mesto zriadilo núdzové ubytovanie pre ľudí utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine vďaka daru od spoločnosti Eco-Investment. K dispozícii je 51 plne vybavených lôžok. Ubytovňu zriadili a pripravili na ulici Bystrická cesta v piatok (25. 2.), prvú rodinu ubytovali nasledujúci deň. "Bola to žena s dvomi deťmi vo veku osem a 14 rokov z Kyjevskej oblasti," doplnil hovorca ružomberského primátora s tým, že od toho momentu sa lôžka postupne zapĺňajú novými utečencami. Posledná nateraz ubytovaná rodina dorazila v utorok ráno po 28 hodinách cesty.

Ubytovanie utečencom poskytne aj SNM - Múzeum Bojnice

Ubytovanie utečencom z Ukrajiny poskytne i Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Pripravuje pre nich priestory v takzvanom záhradnom dome. Uviedol to v utorok riaditeľ múzea Igor Socha. "Máme tam tri izby s celkovou kapacitou desať lôžok. Izby teraz skultúrňujeme a počas týždňa budú pripravené na ubytovanie utečencov. Je tam kúpeľňa, toaleta a vybavená kuchyňa," povedal Socha.

Bojnické múzeum podľa neho zatiaľ so žiadosťou o pomoc nikto nekontaktoval, iné múzeá už áno. "Ešte nevieme, ako to bude fungovať. Kontaktovali ma v pondelok z ministerstva dopravy a v utorok z kontaktného bodu ministerstva vnútra, dožadovali sa aktualizácie údajov okolo poskytovania ubytovania. Sami mi nevedeli povedať, či nás budú utečenci kontaktovať priamo cez web alebo cez kontaktný bod," ozrejmil s tým, že utečenci sa so žiadosťou o pomoc môžu obrátiť aj priamo na múzeum.

Múzeum pomôže utečencom z Ukrajiny aj s trávením voľných chvíľ. "Generálny riaditeľ SNM (Branislav Panis, pozn.) dal možnosť riaditeľom špecializovaných múzeí rozhodnúť, či vyjdú v ústrety utečencom a poskytnú im vstupné do objektov zadarmo. Ja sa prikláňam k tejto možnosti a poskytneme im do zámku vstupné zadarmo. Sú u nás vítaní," dodal Socha.

BSK vytvoril stránku venovanú Ukrajine, web kraja je tiež v ukrajinskom jazyku

Bratislavský samosprávny kraj vytvoril špeciálnu webovú stránku venovanú situácii na Ukrajine. Dôležité informácie i kontakty na nej nájdu obyvatelia Ukrajiny, ktorí ušli pred vojnou na Slovensko, ale tiež Slováci, žijúci na Ukrajine. Zároveň je celá oficiálna webová stránka kraja po novom spustená aj v ukrajinskej jazykovej mutácii.

"Pripravili sme špeciálnu webstránku určenú pre ukrajinských obyvateľov, ktorí museli utiecť pred vojnou a opustiť svoju domovinu. Nachádzajú sa tam dôležité kontakty, odpovede na najčastejšie otázky či dokonca možnosť psychologickej pomoci pre dospelých i deti," uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Na stránke je zároveň zverejnená aj ponuka pre obyvateľov Slovenska, ktorí chcú pomôcť či už finančne, formou materiálnej pomoci alebo ubytovania, ale aj psychologicky, so zdravotnou starostlivosťou alebo poskytnutím tlmočníckych, právnych či dobrovoľníckych služieb. "Internetovú stránku bratislavskykraj.sk sme spustili aj v ukrajinskej jazykovej mutácii," doplnil Droba. 

Ukrajinci môžu v Bratislave cestovať zadarmo, platí to aj v MHD

Občania Ukrajiny môžu od utorka cestovať bezplatne so všetkými dopravcami v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Pri kontrole sa musia preukázať platným občianskym preukazom alebo cestovným pasom.

"Bezplatne sa odvezú na linkách Dopravného podniku Bratislava (DPB) - bratislavskej MHD, v regionálnych autobusoch spoločností Arriva a tiež v regionálnych vlakoch dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK)," uvádza sa na webe IDS BK.

V prípade regionálnych autobusov v Bratislavskom kraji sa občania Ukrajiny preukážu vodičovi pri nástupe do autobusu. Vo vozidlách bratislavskej MHD a vo vlakoch ZSSK pri prepravnej kontrole. Rozhodnutie vzniklo na základe výzvy ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) na prejavenie solidarity pre obyvateľov vojnou postihnutej Ukrajiny.

Obec Maťovské Vojkovce je na utečencov pripravená, zatiaľ neubytovala nikoho

Samospráva prihraničnej obce Maťovské Vojkovce v okrese Michalovce je na prípadný príchod ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny pripravená. Doposiaľ však núdzové ubytovanie nebolo potrebné poskytovať nikomu. Uviedla to starostka obce Lýdia Czapová. "Nemáme tu colnú kontrolu, takže tu zatiaľ rušno nie je," uviedla starostka obce, v ktorej sa nachádza železničný hraničný priechod s Ukrajinou určený pre nákladnú dopravu.

Samospráva je však v kontakte s obcou Veľké Slemence, čo sa týka potrebnej pomoci. Aj v Maťovských Vojkoviach pritom v uplynulých dňoch už zorganizovali zbierku materiálnej pomoci. V prípade potreby vedia v obci vytvoriť ľuďom utekajúcim z Ukrajiny i núdzové ubytovanie v kultúrnom dome, svoj prázdny dom mal na tieto účely ponúknuť aj jeden z obyvateľov. "V materskej škole máme kuchynku, môžeme im pripraviť aj teplé jedlo," dodala Czapová s tým, že obyvatelia obce sú ochotní a pripravení ľuďom v núdzi pomôcť.

Priestory pre utečencov z Ukrajiny poskytnú aj fary v Dudinciach

Prví prichádzajúci Ukrajinci, ktorí z krajiny utekajú pred vojnou, sú už aj pri Dudinciach v Krupinskom okrese. Informoval o tom primátor Dušan Strieborný. Ubytovaní sú podľa neho v priestoroch rímskokatolíckej fary v obci Terany blízko Dudiniec. „Sú to matka s dvomi deťmi a jedna staršia pani. Predpokladá sa, že v ubytovacom dudinskom zariadení bude umiestnených do 60 občanov Ukrajiny,“ podotkol primátor s tým, že svoje priestory poskytne aj evanjelická fara v Dudinciach.

Ako uviedol, mesto Dudince organizuje od 2. do 4. marca humanitárnu pomoc. „Bude to zbierka pre ľudí z Ukrajiny, ktorí budú umiestnení v našom meste alebo v okolitých obciach,“ podotkol a doplnil, že občania môžu priniesť trvanlivé potraviny či detské príkrmy. Záujemcovia môžu ďalej darovať zdravotnícke potreby, nealkoholické nápoje, hygienické a čistiace potreby, prikrývky, spacie vaky, obuv, utierky a jednorazový riad. „Všetky darované veci a predmety budú zbierať zamestnanci dudinského mestského úradu na prízemí mestskej budovy,“ ukončil Strieborný.

Viac o téme: PomocMestáPiešťanyNitraUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu