Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tvrdé sankcie nevydržala: Prvá kapitulácia! Táto ruská banka končí na európskom trhu

Ľudia vyťahujú peniaze z bankomatu Sberbank
Ľudia vyťahujú peniaze z bankomatu Sberbank (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

VIEDEŇ - Ruská banka Sberbank definitívne odchádza z európskeho trhu. Dôvodom sú sankcie uvalené Západom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vzhľadom sa súčasné podmienky sa Sberbank rozhodla odisť z európskeho trhu," uviedla banka vo vyhlásení, ktoré citovali ruské tlačové agentúry. Dcérske spoločnosti Sberbanky v európskych krajinách sužuje "nadmernému odlivu hotovosti" a ich zamestnanci a pobočky sú terčmi vyhrážok, dodal tento najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Rusku.

Zničený ruský konvoj pred mestom Charkov (Zdroj: FB/Euromaidan, War In Ukraine)

Európsky Jednotný výbor pre riešenie krízových situácií (SRB), jeden z pilierov Európskej bankovej únie, v utorok večer avizoval, že európsku divíziu Sberbank čaká bankrot.

Začína sa insolvenčné konanie

V Sberbank Europe, ktorá má sídlo v Rakúsku, sa začne "štandardné insolvenčné konanie". Jej dcérske spoločnosti v Chorvátsku a Slovinsku boli odpredané miestnym bankám, uvádza sa vo vyhlásení SRB.

Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú v súlade s európskou legislatívou chránené do výšky 100.000 eur, v Chorvátsku a Slovinsku to bude "bez obmedzení", píše AFP.

Už predtým sa objavili správy, že Sberbank Europe má v dôsledku sankcií problémy s likviditou. ECB prijala opatrenia voči nej a jej chorvátskym a slovinským dcérskym spoločnostiam, keď zistila, že pravdepodobne nebudú v blízkej budúcnosti schopné splácať svoje záväzky.

Sberbank oznámila za rok 2021 rekordný zisk

Najväčšia ruská banka Sberbank oznámila za minulý rok rekordný zisk. Úspešné výsledky zverejnila krátko po rozhodnutí opustiť európsky trh. Dôvodom sú rozsiahle sankcie západných štátov a riziko ďalšieho pôsobenia jej pobočiek. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Banka v stredu oznámila, že za minulý rok dosiahla čistý zisk 1,25 bilióna rubľov (10,67 miliardy eur). V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená rast o 64 %. Čisté úrokové príjmy dosiahli 1,8 bilióna rubľov a návratnosť kapitálu (ROE) predstavovala 24,2 %.  

Viac o téme: OdchodSankcieRuskoEurópaSberbank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu