Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šokujúca PROGNÓZA bývalého poradcu Merkelovej o vojne na Ukrajine: Putin vyhrá už o pár dní!

Vojna na Ukrajine po ruskom útoku Zobraziť galériu (2)
Vojna na Ukrajine po ruskom útoku (Zdroj: SITA/ AP Photo/Vadim Zamirovsky)

BERLÍN - Bývalý nemecký brigádny generál Erich Vad predpokladá, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí. "Z vojenského hľadiska je vec ukončená. A moje hodnotenie je, že to bude len otázka niekoľkých dní a nič viac," vyhlásil bývalý vojensko-politický poradca exkancelárky Angely Merkelovej vo štvrtok večer v nemeckej televízii ZDF.

"Pokiaľ Putin neurobí krok na západnú Ukrajinu, môže tu očakávať masívny odpor," doplnil Vad. V tomto prípade by mohlo podľa neho dôjsť k zdĺhavej partizánskej vojne v štýle Afganistanu. Tomu sa však ruský prezident Vladimir Putin vyhne.

"Putin vyhrá túto vojnu, pretože ruské ozbrojené sily sú moderné, dobre vybavené, pretože majú mnohonásobnú prevahu a strategickú východziu základňu, proti ktorej sa jednoducho nemôžete brániť," myslí si bývalý generál. Neverí však, že Putin obsadí celú krajinu, uviedol pre ZDF.

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

Výzva občanom, aby zhotovili zápaľné fľaše a bránili sa

V obytnej štvrti Minský masív na severe Kyjeva sa ozýva streľba, uviedli miestne médiá. Ministerstvo obrany požiadalo obyvateľov, aby zostali doma a hlásili pohyby ruskej techniky. Streľba bola dnes počuť aj pri vládnej štvrti v centre ukrajinskej metropoly. Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvateľov Kyjeva pred prítomnosťou ruských sabotérov v Oboloni, čo je jedno zo sídlisk v severnej časti metropoly. Ministerstvo Kyjevčanov požiadalo, aby si pripravili zápalné fľaše a nepriateľa pomohli zneškodniť, uviedla agentúra Unian.

"Žiadame občanov, aby hlásili pohyb techniky. Vyrobte molotovové koktaily, zneškodnite okupanta! Civilistom - buďte opatrní. Neopúšťajte domov!" napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku.

Zničené mesto Kyjev po bombardovaní
Zobraziť galériu (2)
Zničené mesto Kyjev po bombardovaní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Letecký poplach

Ukrajinská armáda už skôr oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantov, ktorí sa podľa nej zmocnili dvoch vozidiel ukrajinskej armády a v prezlečení za ukrajinských vojakov sa pokúšali preniknúť z Obolona do centra Kyjeva. Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na námestníčku ministra obrany Annu Maljarovú. V Kyjeve ráno úrady vyhlásili letecký poplach, v noci na mesto dopadlo niekoľko ruských rakiet. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok neskoro večer varoval, že ukrajinská metropola je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie, k mestu sa podľa správ médií prebíjajú ruské tanky.

 

Viac o téme: VojnaUkrajinaInvázia na UkrajinuErich Vad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu