Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ÚTOK NA UKRAJINU Expert vysvetľuje, ako ruská invázia ovplyvní dodávky plynu do Európy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Dmitry Lovetsky, Vadim Ghirda)

KYJEV - Generálny riaditeľ spoločnosti American Petroleum Institute Mike Sommers v stredu vyhlásil, že odklad otvorenia ropovodu Nord Stream 2 nebude pre Rusko tak škodlivé, ako si niektorí politici a svetoví lídri možno mysleli. Do veľkej miery to súvisí aj s Ukrajinou.

"V prípade, ak sa Rusom podarí zabrať všetky aktíva na Ukrajine, nebude už pre nich plynovod Nord Stream 2 tak dôležitý. Rusko bude mať totiž prístup ku všetkým plynovodom, ktoré vedú cez Ukrajinu,“ povedal Sommers pre FOX Business

Podmorský plynovod je dokončený, no ešte stále nie je v prevádzke. Nemecko v utorok oznámilo, že zastaví jeho spustenie v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. To sa už aj stalo. Sommers však varoval, že tento postup nemusí mať pre Rusko žiadny negatívny účinok. "Nord Stream 2 je menší problém, pretože energetická bezpečnosť je závislá od Ruska a vlastne aj celý svet, pretože všetci sme ešte závislí od prírodných zdrojov," vysvetlil.

ÚTOK NA UKRAJINU Expert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ropovody, ktoré vlastní a prevádzkuje Ukrajina, sú kľúčovým zdrojom energie pre európsky kontinent. Ruská invázia tak umožní Vladimirovi Putinovi prístup na európske trhy cez Ukrajinu. "Akonáhle budete mať prístup k celej sieti na Ukrajine, ropovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 už nebudú také dôležité," vysvetlil zasvätenec ropného priemyslu.

Možné oslabenie Ruska na poli energetiky 

USA sa nechce dostať do rovnakej pozície, v akej sa ocitla Európa. "Európsky kontinent je v oblasti dodávok energie závislý od svojho východného suseda," hovorí Sommers. Najrýchlejším riešením je podľa neho presýtiť trh ropou. "Cena ropy nie je založená len na tom, čo sa deje v Rusku alebo v Spojených štátoch. Ponuka je tu kľúčová a musíme čo najskôr uviesť na trh viac dodávok, aby Rusko nebolo svetovým energetickým lídrom," upozorňuje. 

ÚTOK NA UKRAJINU Expert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com, Twitter.com/Investing.com)

Pokračoval, že ropa je energia, ktorá sa nachádza aj v USA, takže ju treba využiť. "Pred vypuknutím pandémie boli Spojené štáty americké najväčším producentom ropy na svete. Zostávame ním aj dnes, ale denná ťažba je zhruba o 1,6 milióna barelov menšia ako pred pandémiou. Malo by to byť v záujme každého Američana, pretože týmto zdrojom zatiaľ ešte disponujeme," dodal odborník. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaNord Stream 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu