Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojna sa začala aj vo virtuálnom priestore! Ruský kybernetický útok na Ukrajinu z Česka, zachytil ho ESET

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V rámci vykonávaného monitoringu verejných zdrojov bol dňa 15. februára 2022 špecialistami Národnej centrály proti organizovanému zločinu služby (NCOZ) detekovaný aktuálny článok na webe spravodajskej agentúry REUTERS, v ktorom bol popísaný skutočne rozsiahly kybernetický útok na bankový systém Ukrajiny. Okrem toho sa podarilo spoločnosti ESET zachytiť malvér, ktorý bol použitý počas dnešného útoku na Ukrajinu.

"Rozsah útoku bol tak silný, že z niektorých bankomatov nebolo možné vyberať finančnú hotovosť. Zároveň bol zaznamenaný masívny kybernetický útok na Ministerstvo obrany Ukrajiny. Z prvotných správ vyplynulo, že súčasťou útoku mali byť IP adresy z Českej republiky," vyjadril sa plk. Jaroslav Ibehej z Národnej centrály proti organizovanému zločinu NCOZ SKPV.

Policajní špecialisti NCOZ si v rámci medzinárodnej spolupráce vyžiadali podrobnejšie informácie a začali preverovať, či skutočne došlo ku kybernetickému útoku, uvádza sa na webovej stránke Polície Českej republiky. Už z prvotných zistení vyplynulo, že ide o typický "spoofing". Princíp tohto útoku je v "podvrhnutí" IP adries, z ktorých zdanlivo útok pochádza. V reálnom svete sa však k nezákonnej činnosti nevyužívajú a útočník sa cielene snaží svoju skutočnú IP adresu zamaskovať. Niektoré české IP adresy, ktoré boli počas kybernetického útoku použité, sa vôbec nevyužívali.

Vojna sa začala aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na akcii spolupracoval ďalší špeciálny útvar, ktorý svojimi zisteniami potvrdil závery NCOZ. Tento typ zneužitia českých IP adries časť odbornej komunity nazýva "útokom pod cudzou vlajkou".

Spravodajský portál Ukrajiny čelí kyberútoku

Vojenská operácia Rukej federácie na Ukrajinu, ktorá začala dnes v noci využíva naďalej kyberútoky. Na Twitteri to potvrdil ukrajinský spravodajský portál Kyiv Post. "Milí priatelia, náš web Kyiv Post je dnes vystavený neustálym kybernetickým útokom. Začalo sa to spustením ruskej ofenzívy na Ukrajinu. Robíme a budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme vám v tejto ťažkej dobe mohli poskytnúť aktuálne informácie z diania na Ukrajine."

ESET ako obeť kyberšikany 

Bezpečnostní experti spoločnosti ESET objavili 23. februára vo večerných hodinách nový malvér HermeticWiper nasadený počas kybernetických útokov na Ukrajine. Podľa prvých zistení spoločnosti ESET bol tento malvér nainštalovaný na stovkách zariadení v krajine. Ide o škodlivý kód typu data wiper, ktorý maže užívateľské dáta.

Viac o téme: UkrajinaČeská republikaKybernetický útokKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu