Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska únia posiela na Ukrajinu finančnú pomoc: Parlament uvoľnil viac ako miliardu eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu drvivou väčšinou schválili nový balík pomoci EÚ pre Ukrajinu v hodnote 1,2 miliardy eur.

Balík núdzovej makrofinančnej pomoci, ktorý koncom januára navrhla Európska komisia a minulý týždeň v piatok ho odobrili aj členské krajiny (Rada EÚ), má pomôcť Ukrajine riešiť jej finančné potreby v dôsledku konfliktu a napätia s Ruskom.

Zákonodarcovia podporili navrhovanú pomoc v mimoriadnom hlasovaní po tom, čo ju minulý mesiac predložila exekutíva EÚ. Členské štáty eurobloku dali pomoci súhlas v piatok.

Financie sa budú uvoľňovať rok

Financovanie, ktoré sa má uvoľniť v dvoch tranžiach v priebehu 12 mesiacov, je súčasťou úsilia Európskej únie podporiť Ukrajinu v čase stúpajúceho napätia s Moskvou. Predsedníčka eurokomisie Ursula Von der Leyenová v januári prisľúbila, že ak Rada EÚ a EP rýchlo odobria navrhovanú pomoc, Brusel čo najrýchlejšie pošle Kyjevu prvú tranžu vo výške 600 miliónov eur.

Tlačová agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Spojené štáty v pondelok prisľúbili Kyjevu úverové záruky vo výške jednej miliardy dolárov, aby pomohli Ukrajine prekonať hrozbu vojny, a Kanada oznámila poskytnutie novej pôžičky v hodnote 400 miliónov dolárov.

Vláda Ukrajiny sa snaží predísť kolapsu ekonomiky v čase, keď Západ upozorňuje, že viac ako 100.000 ruských vojakov na jej hraniciach je pripravených na inváziu.

Konflikt má vplyv na ekonomiku

Únia upozornila, že súčasné geopolitické napätie má škodlivý vplyv na hospodársku a finančnú stabilitu Ukrajiny. Pretrvávajúce bezpečnostné hrozby už vyvolali značný odliv kapitálu a v dôsledku zvýšenej geopolitickej neistoty a jej vplyvu na hospodársku situáciu stráca Ukrajina prístup na medzinárodné kapitálové trhy.

EÚ v rokoch 2014–21 podporila Ukrajinu prostredníctvom piatich po sebe nasledujúcich operácií makrofinančnej pomoci sumou v celkovej výške piatich miliárd eur.

Viac o téme: PomocUkrajinaEurópsky parlamentPemiaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu