Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ukrajinské weby postihol kyberútok: Sú medzi nimi banky aj rezort obrany, tvrdé slová smerom k Rusku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Webové stránky ukrajinského ministerstva obrany a dvoch ukrajinských bánk PrivatBank a Oščadbank čelia rozsiahlemu kybernetickému útoku. V utorok o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS a následne britská stanica BBC aj agentúra Reuters.

Ukrajinské centrum pre kyberbezpečnosť, ktoré patrí pod ministerstvo kultúry, neuviedlo, kto stojí za útokom. Vo svojom oznámení však "ukázalo prstom" na Rusko, píše Reuters. "Nie je vylúčené, že agresor použil taktiku malých špinavých trikov, pretože plány na agresiu veľkých rozmerov mu nevychádzajú," dodalo centrum.

Kyberútokom bola postihnutá aj webová stránka ukrajinských ozbrojených síl, informovala tlačová agentúra Unian. Ministerstvo obrany na Twitteri oznámilo, že pracuje na obnovení prístupu na weby. Ukrajinské weby postihli počítačové útoky už aj v minulosti a Kyjev z nich obvinil Rusko, to však poprelo akúkoľvek účasť na nich.

Ukrajinské weby postihol kyberútok:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages)

Rusko má pri hraniciach Ukrajiny zhromaždených vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane, čo v posledných týždňoch vyvolalo obavy Západu, že sa pripravuje na útok na Ukrajinu. Kríza vystupňovala napätie medzi Moskvou a Západom, ktorý pohrozil tvrdými sankciami, aké Moskva "ešte nezažila".

Napätie na Ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Napätie na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Oščadbank potvrdila utorkový kyberútok s tým, že spôsobil spomalenie niektorých jej systémov. Ukrajinské centrum pre kyberbezpečnosť informovalo, že aj klienti Privatbanky mali problémy s platbami a bankovou aplikáciou. Samotná banka sa ešte k situácii nevyjadrila, uviedol Reuters.

Viac o téme: BankyMinisterstvo obranyRuskoUkrajinaWebyKyberútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu