Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf NATO vyjadril opatrný optimizmus, žiada odsun ruských jednotiek: Scholz rokuje s Putinom v Moskve

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (6)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril v utorok "opatrný optimizmus" v súvislosti so zmiernením napätia na ukrajinskej hranici. Upozornil však, že nateraz nič nenasvedčuje tomu, že by Moskva stiahla svoje jednotky od spoločnej hranice s Ukrajinou.

Šéf aliancie NATO reagoval na oznámenie ruského ministerstva obrany, že v utorok sa časť ruských vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc začala sťahovať do miest svojej stále dislokácie. Podľa AFP, ide o prvý výraznejší krok v rámci snáh o deeskaláciu niekoľko týždňov trvajúcej krízy okolo Ukrajiny. 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba však v reakcii na uvedené informácie upozornil, že napätie pozdĺž ukrajinských hraníc zostáva vysoké a že Rusko by malo stiahnuť aj zvyšné jednotky. 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová medzičasom komentovala správy o odchode časti ruských vojenských síl z blízkosti ukrajinských hraníc, keď upozornila, že iba úplný odchod ruských jednotiek od ukrajinských hraníc by bol dôkazom o záväzku Moskvy nenapadnúť svojho suseda - Ukrajinu.

Liz Trussová
Zobraziť galériu (6)
Liz Trussová  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Podľa ruského ministerstva obrany sa do svojich domovských základní vydali jednotky Južného a Západného vojenského okruhu. Hovorca rezortu obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské tlačové agentúry, súčasne dodal, že ostatné jednotky - "prakticky všetky vojenské okruhy, flotily a výsadkové sily" - pokračujú v cvičeniach vo viacerých oblastiach.

Uviedol, že vojaci Východného vojenského okruhu a výsadkové sily zapojené do cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 v spolupráci s bieloruskými ozbrojenými silami nacvičujú odrazenie agresie proti zväzovému štátu. "V operačne dôležitých oblastiach (tzv.) svetového oceánu a vo vodách morí susediacich s územím Ruska prebieha séria námorných cvičení zahŕňajúcich lode, ponorky a námorné letectvo," dodal Konašenkov. Zopakoval, že po skončení cvičení sa tieto jednotky vrátia do miest stálej dislokácie.

Západ, ale najmä USA, už týždne upozorňujú, že Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu, keďže v blízkosti jej hraníc sústredilo vyše 100.000 vojakov a v posledných dňoch vykonáva v južnom Bielorusku spoločné cvičenie s tamojšou armádou. Rusko tvrdenia o príprave invázie odmieta a tvrdí, že pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu.

Napätie na Ukrajine
Zobraziť galériu (6)
Napätie na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Putin a Scholz začali rokovať, témou je bezpečnosť Európy vrátane Ukrajiny

V Moskve sa v utorok začali rokovania medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom s cieľom zmierniť napätie a obavy Západu ohľadom prípadného útoku Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. "Žiaľ, značný priestor budeme musieť venovať otázkam súvisiacim so situáciou v Európe a bezpečnosťou," povedal Putin na úvod schôdzky so Scholzom s tým, že zhovárať sa budú aj o Ukrajine a energetických otázkach.

Kancelár poukázal na súčasnú "ťažkú situáciu" ohľadne mieru a bezpečnosti v Európe. Dodal, že je preto rád príležitosti osobne tieto veci prerokovať s ruským prezidentom. Kancelár zdôraznil tiež dôležitosť zachovania dobrých hospodárskych vzťahov s Ruskom.

Šéf NATO vyjadril opatrný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Scholz a Putin počas schôdzky sedia na opačných koncoch vyše šesťmetrového stola, podobne ako to bolo na stretnutí šéfa Kremľa a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona minulý týždeň. Dôvodom je, že Scholz i Macron sa po príchode do Moskvy odmietli dať otestovať ruským testom na koronavírus. Scholz, ktorý v utorok predpoludním pristál v Moskve, sa dal otestovať ešte na palube lietadla lekárkou nemeckého veľvyslanectva v Rusku, pričom test si doviezol z vlasti.

Šéf NATO vyjadril opatrný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že tieto okolnosti a väčší fyzický odstup medzi Putinom a Scholzom nebudú mať nijaký vplyv "na charakter rokovaní, ich obsah ani trvanie". Dodal, že má ísť o obsiahly rozhovor. V pondelok sa Scholz stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o pretrvávajúcej podpore Kyjeva zo strany Berlína.

Západné krajiny varujú Moskvu, že v prípade útoku na Ukrajinu zavedú rozsiahle ekonomické sankcie, okrem iného aj voči projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý má zdvojnásobiť dodávky ruského plynu do Európy. Rusko v utorok oznámilo, že začalo sťahovať časť svojich vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc, čo by mohlo naznačovať snahu o deeskaláciu. Moskva však zároveň dodala, že ide o vopred plánovaný a bežný postup po ukončení cvičení v Južnom a Západnom vojenskom okruhu.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinJens StoltenbergUkrajinaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu