Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úprimný dialóg je nezlučiteľný s eskaláciou napätia, povedal Macron Putinovi počas telefonátu

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi povedal, že "úprimný dialóg" je nezlučiteľný s eskaláciou napätia. Informuje o tom AFP.

Telefonický rozhovor prezidentov - v čase obáv z ruskej invázie na Ukrajinu - trval hodinu a 40 minút, uviedla Macronova kancelária. Macron a Putin "vyjadrili želanie pokračovať v dialógu" o tom, ako "pokročiť v dohodách z Minska" o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ako aj o "bezpečnostných podmienkach a stabilite v Európe", dodala kancelária francúzskeho prezidenta.

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (2)
K Putinovi zavítal Macron  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Putin počas rozhovoru uviedol, že tvrdenia o možnej ruskej invázii na Ukrajinu sú "provokatívne špekulácie", informoval zas Kremeľ. Americký prezident Joe Biden sa má s ruským lídrom porozprávať v priebehu soboty, avizovala AFP. Poznamenala, že týždne napätia, počas ktorých Rusko obklopovalo Ukrajinu s viac ako 100.000 vojakmi, sa zintenzívnili, keď Kremeľ spustil v Čiernom mori svoje najväčšie námorné cvičenie za posledné roky.

Cvičenia pri pobreží ukrajinskej Odesy zvýšili naliehavosť sobotňajšieho, narýchlo dohodnutého telefonátu medzi Bidenom a Putinom, ktorého cieľom je zmierniť jednu z najvážnejších kríz vo vzťahoch medzi Východom a Západom od studenej vojny.

Viac o téme: NapätieTelefonátVladimir PutinUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu