Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štáty vyzývajú svojich občanov, aby opustili Ukrajinu: Litva odporúča do nej necestovať

Napätie na Ukrajine
Napätie na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

VILNIUS - Litovské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo v sobotu svojim občanom vyhnúť sa nedôležitým cestám na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA.

Litovskí občania, ktorí sa zdržiavajú na Ukrajine, by podľa ministerstva mali zvážiť nevyhnutnosť pokračovať vo svojom pobyte. Zároveň ich rezort vyzval, aby sa zapísali do núdzového zoznamu. Lotyšsko a Estónsko, ďalšie dva pobaltské štáty a členské krajiny EÚ a NATO, už v piatok večer vyzvali svojich občanov na Ukrajine, aby ju opustili. Predchádzalo tomu varovanie americkej vlády o možnom hroziacom ruskom útoku na Ukrajinu.

Česi by mali opustiť Ukrajinu i Bielorusko, odporúča rezort zahraničných vecí

České ministerstvo zahraničných vecí vydalo v sobotu varovanie pred cestou na Ukrajinu a odporučilo českým občanom, ktorí sa tam momentálne nachádzajú, opustiť túto krajinu. Rezort správu vydal po zasadnutí pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberala vyhodnotením bezpečnostnej situácie vo východnej Európe, píšu webové Novinky.cz. "V súvislosti so stupňovaním hrozby ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine ministerstvo zahraničných vecí ČR na základe odporúčaní tejto skupiny a platných mechanizmov krízového riadenia  varuje pred cestou na územie Ukrajiny a Bieloruska. Občanom, ktorí sa tu nachádzajú, odporúča zvážiť opustenie týchto krajín," uviedol príslušný vládny rezort.

"S ohľadom na stále sa zvyšujúcu pravdepodobnosť náhleho a podstatného zhoršenia sa bezpečnostnej situácie v súvislosti s veľmi vysokým napätím medzi Ruskom a Ukrajinou ministerstvo zahraničných vecí ČR varuje pred cestami do Bieloruska. Pokiaľ už v krajine ste a napriek varovaniu sa rozhodnete zostať, dbajte počas pobytu na maximálnu opatrnosť, sledujte dôveryhodné médiá a majte pripravený plán evakuácie pre prípad núdze," uviedol rezort.

K situácii sa vyjadril aj český minister vnútra Vít Rakušan. "Zbierame všetky dostupné informácie, nechceme prispievať k panike, ale obozretnosť je v tejto chvíli určite na mieste," uviedol. Podľa neho ak by sa situácia na Ukrajine vyhrotila, Česko je pripravené dostať svojich občanov do bezpečia. České veľvyslanectvo v Kyjeve bude naďalej pracovať, krajinu však opustia rodinní príslušníci vyslaných pracovníkov.

Pridali sa aj Španielsko a Holandsko

Španielsko vzhľadom na narastajúce obavy z bezprostredne hroziaceho ruského útoku na Ukrajinu vyzvalo v sobotu svojich občanov, aby opustili túto krajinu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá citovala z denníka El País. "Všetkým Španielom odporúčame, aby dočasne odišli z tejto krajiny za využitia existujúcich cestovných možností," vyhlásila španielska vláda. Výzva sa týka najmenej 500 Španielov, ktorí sa nachádzajú najmä v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Madrid pripomenul, že varovanie, aby španielski občania necestovali na Ukrajinu z dôvodu tamojšej "nestabilnej situácie", vydal už v januári. Svojich občanov vyzvali na odchod z Ukrajiny už viaceré ďalšie krajiny vrátane Nemecka a Británie. Vláda USA varuje, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla prísť koncom budúceho týždňa, a vyslala približne 3000 ďalších vojakov do Poľska, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie. Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin majú na sobotu naplánovaný telefonický rozhovor. So šéfom Kremľa chce hovoriť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Na odchod z Ukrajiny vyzvalo svojich občanov medzitým aj Holandsko, uvádza DPA. "Bezpečnostná situácia je znepokojivá a niekoľko uplynulých dní sa iba zhoršuje," vyhlásil v sobotu holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra. Rozhodnutie bolo prijaté po konzultácii so spojeneckými krajinami. Evakuačná misia však "neprichádza do úvahy", povedal podľa tlačovej agentúry Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) holandský veľvyslanec na Ukrajine Jannes de Mol.

Švédsko vyzýva svojich občanov, aby opustili Ukrajinu

Švédsko vyzvalo svojich občanov, ktorí sa zdržiavajú na Ukrajine, aby čo najrýchlejšie opustili túto postsovietsku republiku. Okrem toho sa vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu neodporúča žiadne cestovanie na Ukrajinu, oznámilo v sobotu švédske ministerstvo zahraničných vecí.

Situácia na Ukrajine je vážna a nepredvídateľná, napísala na sociálnej sieti Twitter šéfka švédskej diplomacie Ann Lindeová, ktorú cituje tlačová agentúra DPA. Podľa jej rezortu sa na území Ukrajiny momentálne nachádza približne 200 až 300 Švédov.

Nemecko i iné západné krajiny presúvajú svojich diplomatov do Ľvova

Nemecko v sobotu oznámilo, že sťahuje z Ukrajiny časť zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve. To však bude naďalej fungovať v normálnom režime. Časť svojej diplomatickej misie sa Nemecko podobne ako ďalšie západne krajiny rozhodlo presunúť na západ Ukrajiny do mesta Ľvov. Informuje o tom spravodajský portál Meduza.io a nemecká stanica Deutsche Welle.

"Našu ambasádu v Kyjeve necháme otvorenú, ale znížime počet diplomatických zamestnancov," uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Nemecký rezort diplomacie tiež oznámil, že zatvára nemecký konzulát v meste Dnipro, ktoré sa nachádza na východe Ukrajiny. Podľa agentúry DPA sa zamestnanci tohto konzulátu presunú do Ľvova. Holandsko v sobotu taktiež oznámilo, že presúva svoju diplomatickú misiu z Kyjeva do Ľvova, kde sídli tiež holandský konzulát.

Okrem spomínaných krajín sa časť zamestnancov z veľvyslanectva v Kyjeve rozhodlo v sobotu stiahnuť aj Taliansko. To však bude ďalej fungovať v normálnom režime, keďže taliansky rezort diplomacie sťahuje z Kyjeva najmä neesenciálnych diplomatických zamestnancov.

Viac o téme: ObčaniaCestovanie UkrajinaLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu