Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci odhalili v Európe nový, nákazlivejší variant vírusu HIV: Dokáže napáchať oveľa väčšie škody!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci v Holandsku počas dlhodobej štúdie objavili doposiaľ neznámy a nákazlivejší variant vírusu HIV, ktorý spôsobuje chorobu AIDS. Variant nazvaný VB podľa nich so sebou nesie 3,5 až 5,5-krát vyššiu vírusovú nálož, je ľahšie prenosný a môže napáchať väčšie škody v imunitnom systéme infikovaného. Odborníci z Oxfordskej univerzity svoje závery zverejnili v článku pre časopis Science.

Variant VB vedci prvýkrát identifikovali vďaka dlhodobému monitorovaniu vzoriek v rámci projektu Beehive. V 15 zo 17 prípadov vzorky pochádzali z Holandska. Potom sa preto zamerali práve na vzorky holandských pacientov a našli ďalších 92 infikovaných s variantom VB. Podľa nich sa v krajine šíril najmä v 80. a 90. rokoch minulého storočia, od roku 2010 postupuje variant pomalšie.

Autori štúdie uvádzajú, že variant VB nepredstavuje žiadne výraznejšie zdravotné riziko najmä pre tých pacientov, ktorí podstupujú liečbu. Po nasadení liekov sú u nich problémy spojené s diagnózou nákazy vírusom HIV podobné ako pri iných variantoch vírusu. Jeden z členov výskumného tímu Christophe Fraser preto upozorňuje, že ľudia ohrození infekciou vírusom HIV musia mať prístup k testom, ktoré umožnia včasnú diagnózu a liečbu. "Tým sa skráti čas, počas ktorého môže HIV poškodiť imunitný systém a poškodiť zdravie," povedal Fraser.

Vedci odhalili v Európe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Agentúra DPA oslovila nemeckých odborníkov na chorobu AIDS, podľa ktorých novoobjavený variant nepredstavuje riziko rýchlejšieho šírenia. Počet prípadov je totiž obmedzený a čas ukázal, že variant nebezpečný nie je. "Výsledky sú štatisticky relevantné, ale vo väčšom epidemiologickom kontexte podružné," povedal virológ Maximilian Münchhoff z univerzity v Mníchove.

Viac o téme: VariantVírusHIVVB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu