Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kyjev adresoval Rusku jasnú výzvu: Chce, aby stiahlo vojakov z hraníc Ukrajiny

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

KYJEV - Kyjev v nedeľu vyzval Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z hraníc Ukrajiny a pokračovala v dialógu so Západom, ak myslí zmiernenie napätia "vážne". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. V tomto krízovom období stúpa napätie a obavy z toho, že Rusko podnikne inváziu na Ukrajinu.

"Ak to ruskí predstavitelia myslia vážne, keď hovoria, že nechcú novú vojnu, Rusko musí pokračovať v diplomatických rozhovoroch a stiahnuť vojenské sily, ktoré zhromaždilo popri hraniciach Ukrajiny a na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny," napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

 

Kremeľ rozmiestnil popri hraniciach Ukrajiny vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane, uvádza Západ. A obáva sa, že Kremeľ podnikne útok na Ukrajinu. "Diplomacia je jediný zodpovedný prístup," doplnil Kuleba v tvíte.

Moskva sa snaží získať bezpečnostné záruky

Moskva popiera, že plánuje takúto inváziu. Vyhlásila, že nechce vojnu, ale snaží sa získať od USA a NATO bezpečnostné záruky, že sa vojenská aliancia nebude rozširovať ďalej na východ. Medzi požadovanými zárukami sú v prvom rade tie, že NATO neprijme nových členov, predovšetkým Ukrajinu, a že Spojené štáty nebudú zriaďovať nové vojenské základne v bývalých sovietskych republikách.

Kuleba v sobotu v telefonáte so svojím francúzskym kolegom Jeanom-Yvesom Le Drianom upozornil, že je dôležité, aby všetci vrátane Západu zostali počas rokovaní s Moskvou "ostražití a pevní".

Viac o téme: HraniceVojaciRuskoUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu