Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česká vláda rozhodla: Darujú Ukrajine 4-tisíc delostreleckých granátov, chcú posilniť jej obranyschopnosť

Ukrajinský vojak
Ukrajinský vojak (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Dubchak)

PRAHA - Česká republika daruje Ukrajine 4000 delostreleckých granátov za asi 37 miliónov korún. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodla vláda. Oznámil to Jakub Fajnor z tlačového oddelenia ministerstva obrany. Ministerka obrany Jana Černochová (ODS), ktorá návrh kabinetu predložila, považuje dar za dôležité gesto solidarity. Česko chce darom posilniť obranyschopnosť Ukrajiny.

"Dlhodobo s Ukrajinou rozvíjame spoluprácu a podporujeme jej cestu k demokracii. K dispozícii máme pomerne širokú škálu možností od politickej a diplomatickej podpory až po konkrétne prejavy, ako je práve dar munície, ktorý považujem za dôležité gesto solidarity," uviedla k rozhodnutiu vlády Černochová. O schválení informovalo ministerstvo aj na svojom webe www.army.cz.

Munícia bude prevedená prostredníctvom darovacej zmluvy 

Česko na Ukrajinu pošle 4006 kusov delostreleckej munície kalibru 152 milimetrov vo výške 36,6 milióna korún. Prevedená bude prostredníctvom darovacej zmluvy. "Účelom daru je posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny, ktorá o pomoc požiadala v reakcii na situáciu, keď Ruská federácia sústredí pri jej hraniciach značný vojenský potenciál," poznamenal Fajnor.

Česko kupuje delá z Francúzska 

Darovanú muníciu česká armáda využíva pre samohybné kanónové húfnice DANA. Fajnor uviedol, že vojaci majú dostatočné zásoby tejto munície a pripomenul, že granáty nebudú môcť byť používané v novo získaných delách, ktoré Česko kupuje z Francúzska. Tie budú zodpovedať kalibru 155 milimetrov, ktoré používajú spojenecké krajiny z NATO.

"Z toho dôvodu sa nejedná o materiál, ktorý by bol pre ozbrojené sily perspektívne. Napriek tomu sa nejedná o trvalo nepotrebný majetok, preto vláda svojím uznesením povolila výnimku z podmienky trvalej nepotrebnosti v súlade so zákonom o majetku Českej republiky," dodal Fajnor. Poznamenal, že takýto postup vyžaduje v prípade bezodplatného prevodu podmienku, aby bol dar materiálu vo verejnom záujme. "Táto podmienka je splnená, pretože posilnenie obranyschopnosti Ukrajiny je v záujme Českej republiky, pretože prispeje k zníženiu rizika vzniku ozbrojeného konfliktu na východe Európy," podotkol.

Viac o téme: ČeskoDarGranátyUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu