Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škody môžu byť závažné: Šokujúce zistenia novej štúdie! COVID poškodzuje dôležitý orgán

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Gettyimages.com)

AACHEN/NIJMEGEN – Škody, ktoré koronavírus môže napáchať na našom organizme, môžu byť naozaj závažné. Mnohí ľudia majú zafixované, že stopy zanechá na našich pľúcach, výsledky štúdie však ukazujú, že zabrať dáva aj obličkám, ktoré môže vážne poškodiť.

K takýmto záverom prišla nová štúdia nemeckých a holandských vedcov publikovaná v Cell Stem Cell. Koronavírus podľa nej poškodzuje bunky priamo v obličkách, čo má za následok ich zjazvenie.

Vedci z RWTH Uniklinik Aachen v Nemecku a Radboud University Medical Center v Holandsku odobrali tkanivo z obličiek 62 pacientov, ktorí skončil s diagnózou Covid-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tie následne porovnali so vzorkami pacientov, ktorí tiež skončili na JIS-ke, no s pľúcnou infekciou bez toho, aby boli nakazení SARS-CoV-2. Zistili, že pacienti, ktorí prekonali Covid-19, mali výrazne zjazvené obličky.

archívne video

Pacientov s koronavírusom možno liečiť aj kombinovaním monoklonálnych protilátok (Zdroj: Topky/Maarty)

Môže za to samotný vírus

Následne sa vedci pustili do zisťovania príčin takéhoto poškodenia obličiek. Labolatórny experiment odhalil, že tým, čo spôsobuje zjazvenie obličiek, je samotný vírus. Zaznamenali tiež pridružené signály, ktoré prispievajú k procesu zjavenia tkaniva.

Nejde pritom o prvé takéto správy. Už predtým priniesli informácie o zhoršení funkcie obličiek aj vedci z USA. Tí skúmali až 90-pacientov po prekonaní ochorenia Covid-19, u ktorých sa ukázalo práve zhoršenie funkcie obličiek.

Škody môžu byť závažné:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Fibróza alebo tiež zjazvenie obličiek je vážny dlhodobý následok, ktorý sa môže objaviť prakticky po akomkoľvek poškodení obličiek a koreluje s ich funkciou. Naša práca ukazuje zjazvenie obličiek u pacientov s ochorením Covid-19, čo nám poskytlo vysvetlenie, prečo môže vírus spôsobiť zhoršenie funkcie obličiek tak, ako bolo preukázané v iných štúdiách. Následné štúdie nám ozrejmia ďalšie poznatky o patologických stavoch obličiek spôsobených vírusom SARS-CoV-2,“ uviedla jedna z autoriek výskumu Katharina Reimerová z RWTH Aachen Uniklinik.

Viac o téme: VýskumObličkyVedciKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu