Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na zjazdovkách v tejto krajine platia od nového roka prísnejšie pravidlá! Môže za to tragédia dievčatka (†3)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - V Taliansku sa od januára výrazne sprísnili bezpečnostné pravidlá na zjazdovkách. Zasadili sa o to rodičia dievčatka, ktoré v roku v roku 2014 zomrelo počas lyžiarskeho kurzu. Zrazil ho vtedy šestnásťročný lyžiar, dieťa bolo na mieste mŕtve. Jeho rodičia následne založili občianske združenie Il sorriso di Matilde (Matildin úsmev), ktoré sa dlhodobo snažilo o to, aby zákonodarci sprísnili pravidlá pre lyžovanie, napísali talianske médiá.

Prípad trojročnej Matildy z Milána vzbudil v marci 2014 veľkú pozornosť. Účastnila sa vtedy výcviku v lyžiarskom stredisku Gressoney pri švajčiarskych hraniciach. Skupina deviatich detí pomaly schádzala svah pod dohľadom učiteľa, keď sa k nim prirútili dvaja mladíci. Prvému z nich sa ešte podarilo stretu vyhnúť, druhý ale narazil do Matildy a ďalších dvoch detí. Tínedžera kvôli zrážke stíhali za zabitie z nedbanlivosti, pretože podľa znalcov išiel neprimeranou rýchlosťou. V roku 2016 však prokuratúra stíhanie zrušila, pretože mladí prejavil ľútosť a začal sa angažovať v prospech obetí nehôd na cestách. 

Na zjazdovkách v tejto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Snažili sme sa dosiahnuť, aby bola zaplátaná diera v legislatíve a aby sme presadili nový prístup k bezpečnosti na zjazdovkách," uviedla predsedkyňa združenia a Matildina matka Elisabetta De Biaggiová. Prvý návrh zákona na sprísnenie pravidiel pre lyžovanie podali talianski zákonodarci už v roku 2014, normu sa ale podarilo schváliť až vlani v apríli. Význam snahy rodičov nebohého dievčatka a ich združenia potvrdila aj ministerka pre vzťahy s regiónmi Mariastella Gelminiová. "Vláda a parlament konkrétne odpovedali na požiadavky, ktoré zazneli z mnohých strán, aby zabránili ďalším podobným tragédiám a zvýšili ochranu zamestnancov areálov aj ich bežných užívateľov," vyhlásila. 

Nový zákon počíta s prísnejšími pravidlami pre správcov lyžiarskych areálov. Tí budú musieť posilniť ich bezpečnosť a napríklad vymedziť zjazdovky podľa jednotlivých druhov športového náradia určeného na pohyb na snehu. Zákon tiež zavádza povinnosť nosiť prilbu pre všetky neplnoleté osoby na zjazdovkách či povinné poistenie užívateľov areálov. Lyžiarske areály bude možné po novom využívať len v triezvom stave, čím sa v Taliansku myslí koncentrácia alkoholu v krvi do 0,5 promile. Za porušenie tohto nariadenia hrozí pokuta vo výške 250 až 1000 eur.

Študenti na lyžovačke v známom stredisku zažili horor: Znepokojivé spovede, boja sa doteraz

Zástancovia nového zákona argumentujú vysokým počtom nehôd a úrazov na talianskych zjazdovkách. Počas poslednej riadnej zimnej sezóny v roku 2019 ich bolo vyše 30 000, z toho 1500 si vyžiadalo ošetrenie v nemocnici. Zhruba dvadsať úrazov bolo smrteľných. V posledných rokoch sa navyše počty úrazov zvyšovali. 

Viac o téme: NehodaZjazdovkaTalianskoMatildaLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu