Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vtáčia chrípka úraduje na farme v Česku: Zabila 100-tisíc sliepok, ďalšie treba utratiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Českí veterinári musia utratiť 80.000 sliepok na farme, kde od konca minulého týždňa uhynulo na vtáčiu chrípku vyše 100.000 kusov hydiny. V utorok to oznámila česká Štátna veterinárna správa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Farma v obci Libotenice, približne 45 kilometrov severne od Prahy, mala pred Vianocami celkovo 188.000 sliepok nosníc. "Likvidácia sliepok z hál postihnutých vtáčou chrípkou prebieha," povedal pre AFP hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Majer. "Tieto počty ukazujú, že tento vírus, vysoko choroboplodný podtyp H5N1, je veľmi agresívny a zabíja sliepky obzvlášť rýchlo a masovo," dodal hovorca. Podľa jeho slov veterinári zničia aj vyše milión vajec z tejto farmy.

Vtáčia chrípka trápi Európu

Česká republika zaznamenala tento rok 48 ohnísk vtáčej chrípky, čo je najvyšší počet za kalendárny rok v histórii. Uvedená choroba v súčasnosti trápi Európu, pričom Francúzsko minulý týždeň hlásilo výskyt v juhozápadnom regióne Landes, kde sa produkuje obľúbená lahôdka Francúzov foie gras, teda pečeň z vykŕmených husí a kačíc.

Viac o téme: HydinaVtáčia chrípkaČeskoSliepkyFarma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu